Firmy hledají, jak nepodlehnout další energetické krizi. Chybí ale specialisté na energetiku

Aug 25, 2023
4 minuty čtení
Jak velký vliv měla na chod firem a výrobních závodů energetická krize. A že ne všude se z překotného vývoje poučili. Nebo to, že na pracovním trhu chybí odborníci na firemní energetiku a sustainability management. Mimo jiné to ukazují výsledky výzkumu brněnské společnosti PKV. Specialisté na energetické inovace se ptali u svých 250 klientů z řad firem i samospráv, jak je překotné zvýšení cen energií zaznamenané v minulém roce zasáhlo. Data ukazují, že šlo o velkou ránu, po které ale často nenastala změna chování.

Skokové zvýšení cen energií a nejistota s tím spojená měla na dotazované subjekty v uplynulých měsících masivní vliv. 34 procent z nich uvedlo, že musely zvýšit ceny produktů nebo služeb, 17 procent omezilo investice nebo kvůli tomu omezilo rozpočet, 16 procentům se snížila marže, další musely propouštět nebo snižovat odměny.

Některé firmy na situaci reagovaly aktivně – 69 procent z nich uvedlo, že zahájilo inovativní projekty v energetice, aby svoji závislost na měnících se cenách energie snížily. Nejčastěji se klonily k využití fotovoltaických elektráren (30 procent), změně typu osvětlení (28 procent) nebo zateplení budov (14 procent).

Oblibu fotovoltaiky hnala vize jednoduchého řešení. Prioritou pro podniky by ale mělo být celkové uchopení úspor na jejich objektech a implementace energetického managementu, bez kterého není možné úspory monitorovat. Jiná věc je přístup státu, který by měl podporovat dotační podporu na ucelený přístup k otázkám energetiky podobně jako u obcí,“ říká Ondřej Vaněk, jednatel a spoluzakladatel společnosti PKV.

Výzkum také ukazuje, že více než polovina jeho účastníků má stále obavy z dalšího růstu cen energií nebo opakování scénáře předchozích měsíců. Došlo také k přeskupení toho, kdo má uvnitř firem energetickou agendu na starost. Respektive v některých případech nikoliv, protože data ukazují, že firmám chybí odborníci na toto téma.

Čí úkol je vlastně energetika?

„V minulém roce se energetika rychle stala tématem nejvyššího managementu, protože šlo o náklady, které už nešlo ignorovat. I nedávno vydaná studie z dílny České elektroenergetické přenosové soustavy ukazuje, že už za dva roky se může Česko stát importérem elektrické energie. My sledujeme, že prozíravější firmy chápou, že tuto problematiku je třeba řešit. Manažeři ale tématu často nerozumí, proto poptávají nás, abychom jim službu externě zajistili. Upozorňujeme je ale na to, že v dnešní době je opravdu důležité mít vlastního specialistu přímo ve firmě, který s námi může na projektech spolupracovat. Podobně jako mají firmy HR nebo finanční specialisty. Je to svébytné téma, které potřebuje pozornost,“ zdůrazňuje Jiří Pech, jednatel a druhý ze spoluzakladatelů PKV.

Nekoncepčnost a částečnou bezradnost v tom, kdo by ve firmách na energetické otázky měl odpovídat, dobře reprezentují získané informace. Podle nich nemá energetiku v 28 procentech případech na starost specificky nikdo a v 25 procentech nejvyšší manažeři společností, kteří přitom ale zastávají i řadu dalších rolí. Jen 14 procent firem má pozici energetika, ve 12 procentech se o elektřinu, plyn, vodu a další zdroje stará facility oddělení a v 8 procentech technické oddělení.

Stejnou zkušenost s chybějícími odborníky má i Tomáš Michna, senior facility manager společnosti GasNet a zároveň člen představenstva české asociace facility manažerů IFMA:

„V době, kdy byly levné energie, řada firem roli energetických specialistů, ať už vlastních či dodávaných jako službu specializovanými firmami, podceňovala. Kvůli energetické krizi a vysokým cenám se tento problém dostal na světlo, situace se začala ve firmách rychle měnit a hledání energetických úspor se stalo jednou z priorit. V řadě případů však nešlo o zavedení systému kontinuálního zlepšování, ale o rychlé hledání léku na akutní bolest v podobě vysokých cen. V mnoha středních a menších firmách ucelená koncepce energy managementu stále chybí a je potřeba na tomto poli udělat ještě hodně práce. Nejen kvůli omezení vlivu inflace, ale i k tomu, abychom dostáli závazkům snižování uhlíkové stopy a naši zodpovědnosti k přírodě.“

S energetikou vám rádi pomůžeme. Zanechte nám na sebe kontakt a my se ozveme.

S energetikou vám rádi pomůžeme. Zanechte nám na sebe kontakt a my se ozveme.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.