Vyplatí se fotovoltaika?: Investice do FVE v roce 2023.

V posledních dvou letech se fotovoltaika stala tématem číslo jedna, když dojde na obnovitelné zdroje energie. Slunce a jeho energie jsou totiž jednoduchým a poměrně levným zdrojem pro výrobu elektrické energie. Otázka návratnosti investice do fotovoltaických panelů zůstává pro mnoho klientů velkým otazníkem. Jak to tedy ve skutečnosti je? Jak rychle se vám vrátí fotovoltaická elektrárna?

Princip ekonomiky fotovoltaické elektrárny

Pořizovací cena: Kolik vlastně stojí elektřina ze slunce?

Ceny se mohou lišit a záleží na konstrukčním řešení. Záleží také na typu technologie a na mnoho dalších aspektech. Abychom toto téma dokázali zobecnit použijeme číslo, které z naší zkušenosti u klientů většinou platí a to je 25 000 Kč za 1 kWp.

Co je to kWp?

Kilowattpeak (kWp) je jednotka výkonu, kterého dosáhne fotovoltaický panel za standardních testovacích podmínek. Podle výkonu panelu lze následně určit množství energie, kterou panel vyrobí. Konkrétní množství vyrobené energie velmi záležet na lokalitě, ve které se panel nachází. Standardně v českých podmínkách vyrobíme z 1 kWp v rozpětí od 950 do 1050 kWh elektrické energie. Pro zjednodušení proto vybereme střed 1000 kWh.

A jaká je životnost fotovoltaického panelu?

Minimální životnost panelu - tedy doba, která je garantována výrobcem je 25 let. Standardně se, ale uvádí, že životnost panelu jako takového s nižším výkonem (například okolo 80 %) může být klidně 35 let.

Pokud tedy zvolíme střední hodnoty. Můžeme použít jednoduchý vzoreček a cenu za 1 kWh spočítat:

Za jak dlouho se vám vrátí fotovoltaická elektrárna?

Vzhledem k tomu, že už víme kolik nás stojí 1 kWh vyrobené elektrické energie ze solární elektrárny, můžeme jednoduše spočítat i návratnost celé elektrárny.

Víme, že náklady na fotovoltaické panely o výkonu 1 kWp, včetně instalace stojí přibližně 25 000 Kč. 1 kWp vám následně vytvoří okolo 1 MWh za rok. Poslední, co potřebujeme je znát naši cenu elektrické energie a také jaká je naše spotřeba. My pro tento výpočet zvolíme současnou cenu energie na burze. Což je 3 250 Kč.

Následujícím vzorečkem si tak můžeme vypočítat celkovou návratnost fotovoltaické elektrárny.

Další výhody nabízí štědré státní dotace a evropské dotace.

Zásadní rozdíl v návratnosti vašeho projektu může udělat to, že využijete možnost čerpání dotace. Štědrá nabídka dotačních titulů, která zasahuje veřejnou sféru, firmy i domácnosti vám může vykompenzovat až 50 % nákladů celého projektu fotovoltaické elektrárny, někdy i s možností akumulace. A vy tak můžete ušetřit a snížit si návratnost projektu klidně na polovinu.

Jako jsme už napsali v našem článku o dotacích pro firmy na rok 2023.

A také v našem článku o dotačních příležitostech pro obce

Klíčová slova: Střešní fotovoltaika, Energetická nezávislost

Připravíme pro vás studii pro fotovoltaickou elektrárnu

Připravíme pro vás studii pro fotovoltaickou elektrárnu

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.