Dotace pro obce v roce 2024: Na co lze získat podporu v energetice?

Feb 9, 2024
9 minut
Dotační podpora na rok 2024 pro veřejný sektor nabídne širokou paletu dotací, které souvisí s energetikou a udržitelností. Na veřejnou sféru tedy čeká kromě několika známých dotačních titulů hned několik nových. Podpory se dočkají obce, ale také jednotlivé městské části, kraje, státní firmy nebo příspěvkové organizace. Jaké dotace můžete čerpat?

Fotovoltaika

Na obnovitelné zdroje energie stát připravil štědrou dotační podporu pro obce. Díky nově vyhlášeným dotačním titulům bude fotovoltaika podporována do výše až 75%. A to jak samostatně, tak jako součást realizovaných opatření pro energetické úspory. Díky tomuto financování tak mohou snížit náklady na fotovoltaické elektrárny a nezatěžovat rozpočet.

Modernizační fond

V rámci tohoto dotačního programu je vypsáno několik výzev, které jsou zaměřené na dekarbonizaci českého hospodářství. Asi ty nejzajímavější, jsou aktuálně výzvy RES+, které podporují výstavbu fotovoltaických elektráren.

Fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách pro obce do 3000 obyvatel - výzva RES+ č. 3/2024

Příjem žádostí: 1. 3. 2024. - 31. 10. 2024

Alokace: 1 000 000 000 korun

Výzva RES+ č. 3/2024 nabízí podporu až 75 % z celkových výdajů projektu. Na své si přijdou především malé obce, které nemají více než 3 000 obyvatel. Finance můžou použít jak na fotovoltaické elektrárny, tak na akumulaci k nim.

Na co lze dotaci využít?

Realizace fotovoltaických elektráren s jedním nebo více předávacími místy instalovaných na budovách, a to včetně přístřešků.

Společně s podporou na fotovoltaiky mohou být dále podpořeny:

  • systémy bateriové akumulace vyrobené elektřiny,
  • renovace střech, na kterých budou instalovány FVE,
  • modernizace elektroinstalace v budovách s nově instalovanými FVE,
  • zavedení energetického managementu včetně řídícího softwaru,
  • projektovou přípravu a činnost odborného technického a autorského dozoru, BOZP.

Hlavní podmínky dotace jsou:

  • projekt musíte realizovat do tří let od vydání rozhodnutí,
  • musíte zajistit udržitelnost projektu po dobu pěti let od realizace,
  • projekt musíte realizovat na území České republiky,
  • nesmíte být v úpadku ani likvidaci, nebo ve střetu zájmu,
  • vlastní spotřeba musí být minimálně 80% celkového výkonu, které mají solární panely.

Fotovoltaické elektrárny na budovách a další infrastruktuře - výzva RES+ č. 4/2024

Příjem žádostí: 1. 3. 2024. - 31. 10. 2024

Alokace: 1 000 000 000 korun

Podpora až 45 % na instalaci fotovoltaiky nebo 30 % na bateriovou akumulaci, elektrolyzér apod. To slibuje dotační výzva RES+ č. 4/2024, která má být spuštěna už na začátku března tohoto roku.

Na co lze dotaci využít?

Sdružené projekty výstavby fotovoltaiky, které zahrnují více dílčích projektů a mají více než jedno předávací místo.

Společně s fotovoltaikou můžete získat finance na:

  • systémy bateriové akumulace vyrobené elektřiny,
  • systémy výroby vodíku elektrolýzou vody,
  • zavedení energetického managementu včetně řídícího softwaru,
  • činnost odborného technického a autorského dozoru, BOZP.

Hlavní podmínky dotace jsou:

  • projekt musíte realizovat do pěti let od vydání rozhodnutí,
  • musíte zajistit udržitelnost projektu po dobu pěti let od realizace,
  • projekt musíte realizovat na území České republiky,
  • nesmíte být v úpadku ani likvidaci, nebo ve střetu zájmu,
  • vlastní spotřeba musí být minimálně 80% celkového výkonu, instalovaných kWp nové fotovoltaické elektrárny.

Snížení energetické náročnosti a úspory energií

Pokud je vaším záměrem snížit energetickou náročnost budov ve vašem městě či obci, a chcete využít financování, můžete čerpat podporu z výzev ENERGov. Tyto výzvy, stejně jako předchozí RES+ č. 3 a 4, patří do programu Modernizačního fondu, které zastřešuje Ministerstvo životního prostředí.

ENERGov

Výzvy ENERGov poskytují podporu komplexních opatření ke zlepšení energetické účinnosti, a využití obnovitelných a nízkoemisních zdrojů ve veřejných budovách, budovách státu a veřejné infrastruktuře.

Můžete získat dotaci na úsporná opatření, jako jsou instalace efektivnějšího osvětlení, výměna kotle, rekuperace, zateplení budovy, ale také projekty fotovoltaiky.

Energetické úspory ve veřejných budovách a infrastruktuře na území hl. m. Prahy

Příjem žádostí: 16. 10. 2023 - 28. 6. 2024

Alokace: 1 500 000 000 korun

Výzva podporuje úsporná opatření u budov veřejného sektoru na území hl. města Prahy, která povedou ke snížení spotřeby energie.

Finance ale můžete získat i na výstavbu či rekonstrukci obnovitelných zdrojů energie.

Energetické úspory památkově chráněných budov

Příjem žádostí: 16. 10. 2023 - 28. 6. 2024

Alokace: 2 000 000 000 korun

Z výzvy lze čerpat podporu na úsporná opatření u památkově chráněných či architektonicky cenných budov veřejného sektoru., která povedou ke snížení energetické náročnosti a úspoře energie.

Dotaci na fotovoltaiku lze v tomto případě získat pouze na památkově chráněné budovy v kombinaci s dalšími opatřeními, které celkově sníží náročnost budovy alespoň o 30 %.

Operační program životní prostředí

Příjem žádostí: do 30. 9. 2024

Alokace: 236 000 000 korun

OPŽP podporuje projekty týkající se ochrany přírody a krajiny, vodohospodářství, odpadového hospodářství, ochrany ovzduší a klimatu, a dalších oblastí souvisejících se životním prostředím. Cílem je zvýšit ochranu životního prostředí v Česku, snížit negativní vlivy lidské činnosti na klima a přispět k řešení těchto problémů i na evropské a globální úrovni.

Této výzvy můžete využít na vaše energeticky úsporné projekty, obnovitelné zdroje energie, projekty s cílem zlepšení kvality vnitřního prostředí či adaptaci na změnu klimatu. To znamená například na vaše projekty fotovoltaiky, stavební úpravy (zateplení, osvětlení, rozvody tepla...), nebo na systém energetického managementu či dobíjecí stanice pro elektromobily.

Energetické koncepce a energetický management

Jestli ve vaší obci chcete uchopit energetiku strategicky, pro začátek je dobré nechat si zpracovat místní energetickou koncepci a implementovat systém energetického managementu. Financovat je můžete třeba z Národního plánu obnovy (NPO).

Místní energetická koncepce Výzva NPO 3/2024

Příjem žádostí: 5. 12. 2023 - 30. 6. 2025

Alokace: 150 000 000 korun

Místní energetická koncepce je strategický dokument, ze kterého Vám budou jasně patrné možnosti energetických opatření pro vaši obec a návrhy řešení komunitní energetiky. Ty jsou klíčové při určování cílů, priorit, opatření a nástrojů pro řešení energetického hospodářství v obci. Nedílnou součástí koncepce je právě i příprava na komunitní energetiku.

Dotaci využijete na:

  • výdaje na zpracování koncepce (externí spolupráce, případně odměna vlastnímu zaměstnanci),
  • výdaje na tisk koncepce,
  • výdaje na grafickou úpravu koncepce.

Energetický management – Výzva NPO 2/2024

Příjem žádostí: 5. 12. 2023 - 30. 6. 2025

Alokace: 50 000 000 korun

Energetický management vám pomůže jasně měřit, vyhodnocovat a analyzovat vaše spotřeby energie. Výzva NPO 2/2024 se vztahuje zejména na tvorbu dokumentů, organizaci (definici procesů, odpovědností, toků informací apod.), přípravu systémů pro monitorování a vyhodnocování spotřeby energie a zavedení systému energetického managementu do praxe.

Získat můžete podporu až 95 % ze způsobilých výdajů. Pokud jste tedy váhali s jeho implementací, tak teď je rozhodně ta správná chvíle. Dotace se navíc vyplácí předem, takže o důvod víc.

Dotaci využijete na:

  • výdaje na tvorbu základních, normou ISO 50001 vyžadovaných dokumentů,
  • výdaje na definici procesů, odpovědnosti, toků informací apod.,
  • výdaje na přípravu a zpracování systému pro monitorování a vyhodnocování spotřeby energie,
  • výdaje na certifikaci ISO 50001.

Ostatní dotace

Horkým tématem tohoto roku je také komunitní energetika a za zmínku stojí i podpora na modernizaci veřejné dopravy. Tyto výzvy ale ještě nejsou oficiálně vyhlášeny a není známá ani výše podpory nebo předpokládaná alokace.

KOMUNERG – Komunitní energetika

Příjem žádostí: bude oznámeno

Alokace: bude oznámeno

Plánovaný program KOMUNERG bude určen jak soukromému sektoru, tak veřejnému sektoru, který má zájem o rozvoj komunitní energetiky a chce přispět k udržitelnému a energeticky efektivnímu budoucnosti.

Získané finanční prostředky lze použít například na vybudování fotovoltaických elektráren, mikro-sítí, energeticky efektivních budov, chytrých sítí nebo na podporu energetické soběstačnosti komunity.

TRANSGov – Modernizace veřejné dopravy

Příjem žádostí: bude oznámeno

Alokace: bude oznámeno

Díky tomuto dotačnímu titulu získají obce finanční podporu na nákup elektromobilů, plug-in hybridních vozidel, vodíkových vozidel a vozidel na stlačený zemní plyn. Podmínkou je, že vozidla musí být nová a splňovat technické normy. Dotační program podporuje také výstavbu infrastruktury pro vozidla s alternativním pohonem, takže budete moct získat finance i na výstavbu a pořízení neveřejných dobíjecích stanic.

Národní dotace na obnovitelné zdroje energie, energetické úspory i energetický management jsou tento rok opravdu štědré. A je škoda této možnosti financování nevyužít pro vaši obec, město či kraj.

Ale pozor - na podání dotace je třeba důkladně připravit podklady a o některé dotace ani sami žádat nemůžete. Pokud s tím ještě nemáte zkušenosti, rádi vám pomůžeme.

Snížíme společně náklady investic do úspory energie a energetické soběstačnosti vašeho města či obce. Napište nám.

Snížíme společně náklady investic do úspory energie a energetické soběstačnosti vašeho města či obce. Napište nám.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.