Fakta o energetickém auditu, která by vás neměla minout

Energetický audit je zákonně povinný dokument, který navrhuje opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti posuzovaných objektů a technologií v nich. Kromě toho je také skvělým nástrojem k odhalení skrytých problémů v oblasti využívání energie.

Tady je audit potřeba

Jak jsme již zmínili, energetický audit je pro některé podniky povinný ze zákona a musíte ho tedy mít v následujících případech:

  • Podnikáte a vaše spotřeby všech primárních energetických médií přesahují 5000 MWh za rok
  • Máte velký podnik s více než 250 zaměstnanci
  • Váš roční obrat je vyšší než 1,3 mld. Kč
  • Vaše roční bilanční suma rozvahy je vyšší než 1,1 mld. Kč

U velkého podniku pak ke vzniku povinnosti stačí překonat jediné kritérium. Audit však rozhodně není určen pouze těm, kdo ho mít musí. Může si ho nechat zpracovat každý nehledě na to, čím se zabývá.

Možností je také APÚ

V některých případech je pak vhodnou alternativou dokument PKV nazvaný Analýza potenciálu úspor (APÚ), kterým jsme schopni zacílit na konkrétní úsporná opatření a nemusíme se držet prováděcí vyhlášky stanovené u auditu. APÚ je navíc více manažersky zaměřená na to, co je důležité pro vás jako pro klienta, celkový výstup je však hodně podobný.  

Zpracování trvá dva nejméně dva měsíce

Celé zpracování auditu či APÚ začíná nejdříve plánem, ve kterém si stanovíte požadavky a vytyčí se rozsah a mantinely – od toho se vše odvíjí. Následně je na řadě samotné zpracování, což trvá minimálně dva měsíce, záleží ale na konkrétním případu.

cesta k udržitelné energetice

Výstupem může být i výpočet uhlíkové stopy

Po obdržení auditu máte v rukou podrobně rozepsaný stav svého provozu a navržené tři typy úsporných opatření – bezinvestiční, nízkoinvestiční a investiční – výstupem je zároveň jejich nejvýhodnější kombinace z hlediska ekonomické stránky a nákladů na provoz. U všech opatření je vyčíslena konkrétní úspora, investice a návratnost. U vybrané kombinace pak navíc navržená výše možné dotace a posouzení splnění jejích podmínek. Kromě toho představuje audit nejjednodušší způsob, jak vypočítat uhlíkovou stopu ve Scope 1 a Scope 2, takže si nemusíte nechávat vypracovávat separátní dokument. Do auditu můžeme navíc zahrnout detailní plán FVE nebo pasport měříků pro budoucí realizaci energetického managementu.

Investice se tak rozhodně vyplatí! Máte k auditu další otázky nebo do něj plánujete investovat a hledáte někoho, kdo vám s tím pomůže?

Ozvěte se nám, rádi budeme partneři vašeho projektu!

Energetický audit se řídí vyhláškou č. 140/2021 Sb. o energetickém auditu. Zákonnou povinnost mají podniky, které dosahují roční spotřeby energií přes 5 000 MWh, nebo mají nad 250 zaměstnanců, či přesahují obrat 1,3 miliardy Kč. Audit provádí certifikovaný auditor. Slouží jako energetický posudek společnosti. Zákonnou povinnost mají také obce se spotřebou energií vyšší než 500 MWh dva kalendářní roky jdoucí po sobě. Energetický audit energetické hospodářství podniku a zároveň přináší cenné údaje pro úsporná opatření v rámci nakládání s energiemi a emisemi CO2.

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.