Energetické dotace: Aktuální přehled pro firmy, města i obce

Sep 29, 2023
6 minut čtení
Energetické úspory a investice do obnovitelných zdrojů energie lze financovat hned několika dotačními programy. Ty mají přispět k vyšší energetické účinnosti, a snížení energetické náročnosti objektů v ČR. Můžete zkrátit návratnost vašich investic do modernizace technologií, izolace budov, využívání obnovitelných zdrojů energie, či zavedení systémů pro monitorování a správu energií. Které dotace lze pro tyto účely využít? A jaké se chystají? Máme pro vás aktuální přehled dotačních programů.

OPŽP – Operační program Životní prostředí

Příjem žádostí v plném proudu

Příjemci: Veškeré veřejné instituce, obce, organizace a podniky

Území: Celá ČR mimo hl. města Prahy

OPŽP podporuje projekty týkající se ochrany přírody a krajiny, vodohospodářství, odpadového hospodářství, ochrany ovzduší a klimatu, a dalších oblastí souvisejících se životním prostředím. Cílem je zvýšit ochranu životního prostředí v Česku, snížit negativní vlivy lidské činnosti na klima a přispět k řešení těchto problémů i na evropské a globální úrovni.

Této výzvy můžete využít na vaše energeticky úsporné projekty, obnovitelné zdroje energie, projekty s cílem zlepšení kvality vnitřního prostředí či adaptaci na změnu klimatu. To znamená například na vaše projekty fotovoltaiky, stavební úpravy (zateplení, osvětlení, rozvody tepla...), nebo na systém energetického managementu či dobíjecí stanice pro elektromobily.

Energetický management vám může ušetřit

Věděli jste, že?

Díky implementaci chytrého energetického managementu, můžete ušetřit více než 15 % vašich nákladů na energie.

→ Nasadíme vám software, který vám pomůže šetřit miliony

NPO – Národní plán obnovy

Příjem žádostí v plném proudu

Příjemci: Organizační složky státu

Území: Celá ČR

Národní plán obnovy má za cíl nastartovat českou ekonomiku po pandemii COVID-19, podpořit digitalizaci a inovace, a tím přispět k ekonomickému růstu. Jedním z klíčových prvků tohoto plánu je také podpora udržitelného rozvoje a snižování spotřeby energií.

Dotace lze využít například na modernizaci budov, včetně zateplení, výměny oken a dveří, instalace energeticky úsporných zařízení a systémů pro monitorování a řízení spotřeby energií. Také je možné získat finanční podporu pro využívání obnovitelných zdrojů energie, jako jsou třeba solární panely, větrné turbíny či tepelná čerpadla.

Jak změřit uhlíkovou stopu

Věděli jste, že?

Systém pro sustainability management Enmon, vám podá dokonalý přehled o uhlíkové stopě a nákladech za energie.

→ Pomůžeme vám získat aktuální data na jedno kliknutí

ENERGov – Energetická účinnost ve veřejných budovách a infrastruktuře

Příjem žádostí v plném proudu

Příjemci: Veřejné subjekty s realizací v Praze

Území: Hlavní město Praha

Program ENERGov poskytuje podporu komplexních opatření ke zlepšení energetické účinnosti a využití obnovitelných a nízkoemisních zdrojů ve veřejných budovách, budovách státu a veřejné infrastruktuře.

Můžete získat dotaci na úsporná opatření, jako jsou instalace efektivnějšího osvětlení, výměna kotle, rekuperace, ale také zateplení budovy či instalace fotovoltaiky. Tato opatření vám nejen pomohou snížit vaše energetické náklady, ale také přispějí k ochraně životního prostředí.

Uspořte za energie

Věděli jste, že?

Využitím odpadní energie můžete uspořit 30 % energie za vytápění, a novým zateplením budovy minimalizujete energetické ztráty klidně o 50 %.

→ Připravíme vám úsporný projekt - od posudku po nové čerpadlo

RES+ – Nové obnovitelné zdroje v energetice

Příjem žádostí pozastaven

Příjemci: Malé a větší obce

Území: Celá ČR

RES+ je program na podporu nových nepalivových obnovitelných zdrojů energie. Jeho cílem je zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie v ČR, a snížit tak závislost na fosilních palivech.

Můžete získat dotace například na instalaci fotovoltaických panelů na střechu vaší budovy, výstavbu větrných či vodních elektráren nebo na chytrý energetický management. Také je možné žádat o dotace na nákup zařízení na využívání biomasy nebo na výstavbu tepelných čerpadel.

Vyplatí se FVE v roce 2023?

Věděli jste, že?

Instalací fotovoltaické elektrárny můžete pokrýt klidně třetinu vaší energetické spotřeby, a snížit vaše emise o stovky tun CO2 ročně.

→ Navrhneme vám projekt na vlastní zdroj energie

KOMUENERG – Komunitní energetika

Plánuje se

Příjemci: Soukromý i veřejný sektor

Území: Celá ČR

Plánovaný program KOMUENERG bude určen jak soukromému sektoru, tak veřejnému sektoru, který má zájem o rozvoj komunitní energetiky a chce přispět k udržitelnému a energeticky efektivnímu budoucnosti.

Získané finanční prostředky lze použít například na vybudování fotovoltaických elektráren, mikro-sítí, energeticky efektivních budov, chytrých sítí nebo na podporu energetické soběstačnosti komunity.

TRANSCom – Modernizace dopravy v podnikatelském sektoru

Plánuje se

Příjemci: Fyzické a právnické osoby s českým IČ a oprávněním podnikat

Území: Celá ČR

Pokud plánujete nákup firemních vozidel na alternativní pohon, pravděpodobně brzy budete moct využít dotační titul TRANSCom. Získáte tak finanční podporu na nákup elektromobilů, plug-in hybridních vozidel, vodíkových vozidel a vozidel na stlačený zemní plyn. Podmínkou je, že vozidla musí být nová a splňovat technické normy.

Dotační program podporuje také výstavbu infrastruktury pro vozidla s alternativním pohonem, takže budete moct získat finance i na výstavbu a pořízení neveřejných dobíjecích stanic. Program by měl být omezen na určitý počet vozidel, takže je důležité se přihlásit co nejdříve. Jeho podmínky se ale ještě budou upravovat a není jasné, kdy bude spuštěn.

TRANSGov – Modernizace veřejné dopravy

Plánuje se

Příjemci: Veřejný sektor (města, školy, veřejné organizace)

Území: Celá ČR

Plánovaný program TRANSGov je podobný jako TRANSCom, pouze s tím rozdílem, že o peněžní prostředky zde můžou žádat pouze veřejné subjekty.

Program budete moci využít na nákup vozidel na alternativní pohon a infrastruktury pro veřejnou dopravu - trolejbusy, vlaky, osobní automobily, apod.

Pomůžeme vám získat financování pro vaše energetické projekty

Pomůžeme vám získat financování pro vaše energetické projekty

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.