ESG a energetika stravitelnou formou: Snídaně s PKV

Aug 21, 2023
5 minut čtení
Na Snídaních s PKV mají hosté možnost během jednoho dopoledne získat srozumitelný přehled o tom, jak rozvíjet svou firmu v oblasti energeticky udržitelného rozvoje, který zároveň přináší ekonomický smysl. Navíc spojují příjemné s užitečným - tedy dobré jídlo, čerstvou dávku cenných informací a networking.

Na srpnových snídaních, jsme například probírali postupy, které je třeba dodržovat při realizaci udržitelných projektů, výzvy a příležitosti ESG nebo jak se připravit na nefinanční reporting.

ESG, nefinanční data či nefinanční reporting. To jsou často probíraná témata, která budou mít v příštích letech vliv na téměř každého podnikatele. A proto jsme vytvořili formát, který společnostem problematiku ESG více přiblížil, předal jim kousek našeho know-how a připravil je na přicházející změny s předstihem.

Ondřej Vaněk a Martin Vaidiš představili mimo vhled do kontextu energetiky a udržitelnosti, také tři klíčová témata, která naše zákazníky trápí.

Jak se ESG vztahuje k udržitelnosti?

Na snídani jsme probírali, že firmy často vnímají ESG pouze z jednoho pohledu - vlivu podnikání na životní prostředí. Environmentální hledisko je bezesporu důležitou součástí ESG, avšak není jediným faktorem. Pokud ve vaší firmě chcete k ESG přistupovat komplexně, musíte se zabývat i tématy jako jsou sociální odpovědnost, Corporate governance nebo udržitelné investování.

ESG vám tedy může pomoct dosáhnout udržitelnosti vašeho podnikání z pohledu všech tří aspektů - environmentálního, sociálního a správy podniku (Corporate governance).

Jaké výzvy a příležitosti ESG přináší?

Martin Vaidiš, náš ředitel pro udržitelnost, nabídl našim návštěvníkům vhled ostříleného veterána, pojmenoval výzvy a příležitosti v implementaci nefinančního vykazování dat. Kromě snídaně nakousnul i téma ESG ratingu, který bude pro banky důležitý pro hodnocení podniku při žádosti o úvěr.

Ondřej Vaněk, zakladatel PKV, následně na příkladech z praxe ukázal, jak mohou firmy snížit provozní náklady díky optimalizaci energetické efektivity a snížení spotřeby energií. To nejenže přispívá k ochraně životního prostředí, ale také vám umožňuje dosáhnout významných finančních úspor.

Jak se připravit na nefinanční reporting a musíte ho zpracovávat?

Nefinanční reporting je důležitým nástrojem pro transparentnost a odpovědnost firem v oblasti ESG. Martin Vaidiš uvedl, že při přípravě na nefinanční reporting je důležité začít vymezením jasné strategie a plánu, jak budete sbírat, zpracovávat a prezentovat relevantní data. ESG reporting je pro vás pak pouze kontrolním nástrojem pro dosažení vašich cílů, a při správném nastavení sběru dat jej zvládnete zpracovat klidně během několika minut.

Týká se vás ESG reporting?

Stejně jako naše účastníky, určitě i vás zajímá, jestli musíte ve vašem podniku ESG reporting zpracovávat. Pokud nejste velká korporace, tak pravděpodobně ne. Teda ne hned. Povinnost zpracovávat ESG reporting totiž nejdříve dopadne na velké korporace s více než 500 zaměstnanci, obratem od 40 milionů € nebo bilanční sumou rozvahy vyšší než 20 milionů €. Stačí splnit jednu z uvedených podmínek a musíte od roku 2024 zpracovávat ESG report. Do roku 2026 bude tato povinnost udělena i středně velkým a malým podnikům.

Ale pozor!

Pokud se vás přímo netýká povinnost od roku 2024, bude se vás pravděpodobně týkat nepřímo, minimálně z hlediska environmentálního. Co tím myslíme? Společnosti v dodavatelském řetězci stále častěji požadují informace o uhlíkové stopě subdodavatelů. Chcete-li si udržet pozici silného článku v tomto řetězci, je nutné zvýšit povědomí o svých emisích. V opačném případě vám hrozí riziko ztráty klíčových partnerů.

Shrnutí

Těší nás, že společenská odpovědnost je pro firmy čím dál větším tématem, a chtějí se v tomto směru posouvat a vzdělávat. Aktivity spojené s udržitelností, by ale vždy měly zahrnovat i ekonomické aspekty. Snídaně s PKV účastníkům nabízí bližší vhled do aktuálních témat v oblasti energetiky, udržitelnosti, ale zároveň kladou důraz na to, aby investice do těchto oblastí dávaly ekonomický smysl.

Osobní forma setkání navíc účastníkům nabízí možnost sdílet svoje zkušenosti s ostatními, a navázat nové obchodní kontakty.

A co na Snídaně s PKV říkají naši hosté?

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.