Fotovoltaika: s baterií nebo bez?

Oct 20, 2023
8 minut
Fotovoltaika nachází čím dál větší využití v domácnostech i firmách. Zatímco na začátku roku 2022 bylo v ČR do sítě připojeno okolo 50 tisíc fotovoltaických elektráren, v polovině roku 2023 je to už přes 130 tisíc. Spousta z těchto investorů řešila stejnou otázku, jakou možná teď řešíte vy: Mám tu fotovoltaiku postavit s baterií nebo bez? Abyste se mohli snáze rozhodnout, připravili jsme pro vás tento článek.

V zimě deficity, na jaře a v létě přebytky. Velký rozvoj vlastních obnovitelných zdrojů energie bez náležité kapacity akumulace, vede k navyšování plateb za distribuci. Jak ale z této situace vybruslit? A jak poznat, kdy se vám vyplatí vyrobenou energii uchovávat v bateriích?

Nechte si zpracovat technologickou studii

Nerozhodujte se o baterce od stolu. Před stavbou vlastního zdroje solární energie si všechno pořádně rozmyslete. Ideálně si nechte zpracovat technologickou studii, která vám poskytne relevantní data pro vaše rozhodování.

Výstupem kvalitně provedené technologické studie není jenom doporučení, zda fotovoltaiku stavět s baterkou nebo bez. Jde o posouzení technologické stránky celého fotovoltaického projektu, ve kterém máte jasně vykresleny grafy spotřeby energie a předpokládanou výrobu energie ze solárních panelů.

Technologická studie je základem fotovoltaického projektu

Technologickou studii jsme zpracovali stovkám našich klientů, a zpracujeme ji i vám. Budete přesně vědět, jak velký zdroj vlastní elektrické energie potřebujete pro váš provoz a jaká je výše investice.

→ Mám zájem o konzultaci

Zvažte možnosti financování fotovoltaiky

Důležitou otázkou, která se řeší v rámci každého fotovoltaického projektu, je úspora energie a návratnost. Dnes je průměrná návratnost fotovoltaických projektů 5-7 let. Velkou roli zde ale hraje vývoj cen energií a taky vaše spotřeba elektrické energie.

Rozhodujícím faktorem může být také výše dotace, kterou můžete získat při instalaci fotovoltaické elektrárny. V současné době jde vaše investice do obnovitelných zdrojů energie financovat hned několika dotačními programy.

Při samotném projektu je pak podstatné zvážit, zda chcete mít fotovoltaický systém s baterií nebo bez. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Některé dotační programy nabízí finance i na baterie k vlastním obnovitelným zdrojům energie. Můžete tak výrazně zkrátit návratnost vaší investice.

Fotovoltaiku využijte na maximum

Asi vás nepřekvapí, že solární panely nejvíce vyrábějí přes den kolem poledne. Pokud máte data o vaší spotřebě energie a zjistíte, že nejvíce energie spotřebujete právě v tento čas, tak baterku nejspíš nebudete potřebovat. Veškerou vyrobenou energii totiž rovnou spotřebujete a nepotřebujete ji nikde uchovávat. Stačí vám tedy navrhnout fotovoltaickou elektrárnu tak, aby při jejím zprovoznění došlo k pokrytí vaší denní spotřeby.

Může se ale stát, že nejvíce elektřiny vyrábíte v čas, kdy váš provoz nejede na maximum. Jestliže je to váš případ a nebudete mít baterii, tak vyrobenou elektřinu budete prodávat do sítě. Otázkou je - vyplatí se vám to? To záleží na více faktorech.

Cena energie se v průběhu dne mění. Nejlevnější energie je kolem poledne a obecně přes den. Proč? Kvantovou fyziku v tom nehledejte. Je to tak z důvodu, že lidé jsou přes den v práci. Domácnosti tedy nespotřebovávají tolik energie, jako ve večerních hodinách.

Pokud však chcete vaši vlastní elektrárnu postavit v místě, kde není síť přetížena, tak se vám prodej do sítě může stále vyplatit. Naopak zapojení nové fotovoltaické elektrárny ve frekventované oblasti bude síť přetěžovat. Distributoři energie vám v tomto případě také instalaci fotovoltaiky bez baterie nemusí povolit. V těchto případech je dobré zvážit investici do baterie, kde si přebytečnou energii uchováte a později ji spotřebujete.

Zamíchat pomyslnými kartami ale může zákon o komunitní energetice, který vstupuje v platnost již příští rok. Umožní vám sdílet vyrobenou energii s nájemci nebo ji budete moci prodat lokálním subjektům či jako celek velkoobchodníkům. A to pro vás může být skvělým řešením v případě, že nechcete levně prodávat energii do sítě a ani investovat do baterie.

Energie ze solárů jako zdroj příjmů nebo pro klienty? Fidurock si může vybírat.

Komunitní energetika se stala gamechangerem pro našeho klienta Fidurock

„Máme teď výhodu, že se o tom, kam elektřina půjde, můžeme rozhodnout podle vývoje na trhu.“ říká Petr Vondrášek, asset management director společnosti Fidurock

→ Přečtěte si celý článek

Fotovoltaika s baterií X bez baterie

Fotovoltaický systém s bateriemi vám umožní ukládat přebytečnou energii a využívat ji v době, kdy slunce nesvítí nebo je větší spotřeba energie než dokážete v danou chvíli vyrobit. To znamená, že můžete využívat vlastí vyrobenou energii i v noci nebo když je špatné počasí. Nejste tedy tolik závislí na dodavatelích elektrické energie a jste chráněni před výpadky elektřiny. Navíc uchovanou energii můžete prodávat v době, kdy je její cena nejvyšší.

Oproti tomu fotovoltaická elektrárna bez baterií je jednodušší a levnější možnost. V tomto případě je elektrická energie, vyrobená solárními panely, okamžitě využívána vašimi stroji a jinými spotřebiči. Tímto způsobem minimalizujete ztrátu energie a využíváte ji v době, kdy je nejvíce potřebná.

Fotovoltaika s baterií

Výhody:

  • Nejste tolik závislí na dodavatelích energie
  • Energetické přebytky ukládáte a neprodáváte je za nízkou cenu
  • Jste chráněni před výpadky elektřiny v nočních hodinách

Nevýhody:

  • Počítejte s vyšší investicí než u bezbateriové varianty
  • Baterie musíte udržovat v dobrém stavu
  • Solární akumulátory mají téměř 2x nižší životnost, než panely

Fotovoltaika bez baterie

Výhody:

  • Nižší pořizovací náklady oproti montáži s baterií
  • Jednodušší a rychlejší montáž celého systému
  • Nižší nároky na údržbu

Nevýhody:

  • Nemůžete ukládat přebytky energie
  • V noci spotřebováváte energii pouze ze sítě
  • Přebytečnou energii prodáváte v čas, kdy jsou ceny nízké

Vyplatí se FVE v roce 2023?

Instalací fotovoltaické elektrárny můžete pokrýt klidně třetinu vaší energetické spotřeby, a snížit vaše emise o stovky tun CO2 ročně.

→ Navrhneme vám projekt na vlastní zdroj energie

Co tedy vybrat?

Každý projekt je jedinečný. Je proto důležité k jeho řešení přistupovat individuálně, aby vaše instalace vlastního zdroje elektřiny, měla co nejvyšší účinnost. Pokud například zvažujete fotovoltaiku pro rodinný dům, může se vám investice do baterie vyplatit. Naopak u větších průmyslových objektů vám investice do baterií výrazně prodraží fotovoltaický projekt.

Fotovoltaika bez baterie je obecně levnější, protože investice do baterie je často celkem vysoká, zejména u velkých fotovoltaických projektů.

Velký vliv na rozhodování má typ provozu. U výrobních hal s vícesměnnými provozy, je často investice do baterie zbytečná, protože fotovoltaická elektrárna je navržena tak, aby pokryla spotřebu provozu. Vyrobená energie se tedy rovnou spotřebuje a nevzniká velký přebytek elektrické energie, která by se musela ukládat.

Lenka Bajtošová, PKV

Projektová Manažerka

Rozhodnete-li se pro variantu bez baterie, tak to neznamená, že v budoucnu nemůžete baterii zapojit. Vývoj baterií jde kupředu a jejich cena se postupně snižuje. Proto doporučujeme u této varianty počítat s možnou budoucí investicí do baterií.

Při vašem rozhodování zkuste zvážit tyto otázky:

  • Jak velkou fotovoltaiku stavíte?
  • Spotřebováváte energie přes den, v noci nebo kontinuálně?
  • Potřebujete uchovávat energii v bateriích, nebo ji zvládnete spotřebovat?

Vaše rozhodnutí však vždy stavějte na relevantních datech. A právě s tím vám můžeme pomoct. Sesbíráme všechny potřebné podklady a zpracujeme vám fotovoltaický projekt od prvotního návrhu, až po připojení vaší vlastní elektrárny.

Vypracujeme vám projekt pro vaši vlastní fotovoltaickou elektrárnu

Vypracujeme vám projekt pro vaši vlastní fotovoltaickou elektrárnu

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.