Energie ze solárů jako zdroj příjmů nebo pro klienty? Fidurock si může vybírat.

Oct 6, 2023
4 minuty
Když začala před pár lety v kancelářích realitní investiční společnosti Fidurock debata o možném využití energie z fotovoltaiky, šla tahle možnost ze stolu. Moc drahé, náročné, bylo by nutné posilovat konstrukce střech jednotlivých nemovitostí. Po nějakém čase se ale technologie posunuly a najednou je pokrytí střech jednotlivých retailových parků lákavou variantou. Fidurock se do toho pustil se záměrem všechnu vzniklou elektřinu prodávat ven a zajistit si další zdroj příjmů. Schválená vládní novela o komunitní energetice teď ale nabízí ještě další možnosti.

„Napoprvé jsme tuto variantu odmítli. Když jsme se možností vytvoření fotovoltaických elektráren zabývali někdy v roce 2018, technické parametry byly proti nám. Panely potřebovaly ostrý sklon, což komplikovalo realizaci, museli bychom posilovat konstrukce,“ vypočítává Petr Vondrášek, asset management director společnosti Fidurock. Ta má v Česku a na Slovensku přes 30 nemovitostí, přičemž asi 70 procent z toho tvoří retailové parky. A to je velká příležitost. Komplexy budov s rozsáhlými plochými střechami si o umístění solárních panelů přímo říkají. A technologická nepřejícnost naštěstí netrvala věčně.

„Lidé z PKV za námi přišli s tím, že doba už se posunula, tak jsme si nechali zpracovat studii a spolu s nimi začali projekty rozvíjet,“ vrací se Vondrášek do roku 2021. Ze spolupráce nakonec vzešlo celkem sedm projektů – dva pilotní v areálech v Táboře a Starém Městě u Uherského Hradiště, kde se budou v nejbližších měsících už pokládat panely. Dalších pět je ve fázi projektové přípravy, přičemž na všech už je schválená dotace a plán realizace mluví o polovině roku 2024.

Fotovoltaika jako rentabilní byznys

Na rozdíl od jiných na začátku manažeři Fidurocku nepočítali s využitím vzniklé elektřiny přímo v areálech. Celý objem měl putovat rovnou a výhradně na prodej. „Přirozeně, že nás zajímá i zelená otázka, víme, že do budoucna se nám něco takového bude hodit při vyjednáváních s bankami ohledně financování. V době, kdy jsme začínali, šlo ale hlavně o to, že vývoj ceny energií udělal z prodeje solární elektřiny velmi rentabilní byznys, vysvětluje pragmaticky Vondrášek a mluví o dvou mouchách zabitých jednou ranou: vytvoření nového stabilního zdroje příjmů i aktivitě v tolik skloňované oblasti ESG.

Varianta krýt z vyrobené elektřiny výhradně potřeby nájemců se v minulosti také zvažovala. Nakonec na ni ale nedošlo. „Prošli jsme si i touto vývojovou fází. Když jsme to propočítávali, vyšlo nám, že v takovém případě bychom měli pokrývat jen 40 procent plochy našich střech a to nám nedávalo smysl. Protože v té době ještě nebylo možné účely kombinovat, rozhodli jsme se pro maximální variantu, pokrytí kompletních ploch a tedy prodej elektřiny,“ popisuje vývoj Pavel Hromádka, který má ve firmě energetické projekty na starost.

Komunitní energetika jako gamechanger

O pár měsíců později se rozhodnutí využít plochy střech na maximum ukazuje jako ještě šťastnější. Kabinet Petra Fialy v červnu schválil novelu zákona, která umožní energetická společenství a sdílení vyrobené elektřiny. Pro Fidurock to znamená, že se otvírají další možnosti, jak vyprodukovanou energii využít a vzájemně je kombinovat: budou ji moct spotřebovávat nájemci, bude možné ji prodat lokálně nebo jako celek velkoobchodníkům. U různých areálů to přitom může být jinak, v závislosti například na tom, zda se nájemci uvnitř o energie starají sami, nebo je odebírají přes majitele budovy. Celkově se navíc jedná o velké množství, aktuálně naprojektované soláry vyrobí 2813 MWh elektřiny ročně, což představuje průměrnou roční spotřebu 938 domácností. „Máme teď výhodu, že se o tom, kam elektřina půjde, můžeme rozhodnout podle vývoje na trhu,“ těší Vondráška.

Spolu s Pavlem Hromádkou počítají s tím, že vývoj v odvětví bude směřovat k tomu, že se všechny jejich budovy budou posunovat do zelenějšího a udržitelnějšího standardu. Zajistit by to měly například lepší izolace, instalace pokročilejší vzduchotechniky, tepelných čerpadel nebo kogeneračních jednotek. Výhoda odvětví ale je, že na rozdíl od jiných vznikaly areály relativně nedávno a kvůli tlaku české i evropské legislativy v dobrém energetickém standardu. Většina z nich tak aktuálně spadá do energetické třídy B. Možnost budovat fotovoltaiky na rozsáhlých střechách a vzniklou elektřinu kompletně prodávat by se tak dala využívat v ještě daleko větších rozměrech po celé republice.

O FIDUROCK

Česká realitní investiční společnost, která se zaměřuje na investice do nemovitostí: do retail parků v Čechách i na Slovensku a rezidenčních nemovitostí v centru Prahy, Bratislavy, Brna nebo Olomouce. Kromě nemovitostí provozuje unikátní audiocinema showroom VOIX v centru Prahy. Dohromady spravuje 32 nemovitostí v hodnotě 5,8 miliardy korun.

V čem nejvíc oceňujeme práci PKV?

„Oceňujeme profesionální přístup, flexibilitu a know-how PKV, díky čemuž se nám podařilo získat schválení zatím všech podaných žádostí o dotační podporu.“

ROLE PKV

Spolupráci mezi PKV a Fidurock na fotovoltaických (FVE) projektech odstartovaly první dva pilotní projekty v Táboře a Starém Městě u Uherského Hradiště. Následovalo dalších 5 fotovoltaických elektráren v Liberci, Chocni, Milevsku, Mladé Boleslavi a v Trutnově. V rámci všech projektů zajišťujeme kompletní projektovou přípravu od prvotního návrhu, přes vypracování projektové dokumentace až po výběr dodavatele. Zároveň pro Fidurock zajišťujeme dotační služby – aktuálně máme schválenou dotační podporu na všechny projekty. U první etapy již probíhá realizace, druhá etapa je v přípravné fázi, kde aktuálně řešíme stavební povolení. Zahájili jsme i spolupráci na 3. etapě projektů FVE umístěných na slovenských pobočkách v Prešově, Trnavě a Senici.

Ondřej Vaněk, PKV

Spoluzakladatel PKV a ředitel rozvoje obchodu

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.