Udržitelné firmy - 5 důvodů, proč řešit udržitelnost ve firmě

Udržitelnost, odpovědnost, ekologie… Určitě jste současný tlak na velké i menší společnosti také zaznamenali. Proč je vlastně dobře, že se tyto věci řeší, a jaké to může mít výhody? Vybrali jsme 5 důvodů, které považujeme za jedny z nedůležitějších - i když je jich samozřejmě mnohem víc!

Jak jsme již zmínili, udržitelnost a odpovědnost představují velmi aktuální trend, který reaguje na změny klimatu i proměny společnosti a postupem času bude pravděpodobně jen sílit. 

1. Trh

Pokud ho budete následovat a reagovat na něj, může vám pomoct se zviditelněním na trhu. Čím dál více lidí při výběru produktů nekouká jen na ceny nebo otevírací dobu prodejny – dle studie IPSOS z května 2018 je to přes 53 %. Hlavně mladší generace se zajímá také o to, zda firma myslí na budoucnost, jaký má dopad na okolí nebo v jakých podmínkách jsou produkty vyráběny.

2. Instituce

Pokud implementujete určitá opatření s dobrým dopadem do budoucnosti, budete se soustředit na ekologii a na spokojenost svých zaměstnanců, můžete si zvýšit důvěryhodnost u bank a dalších institucí. Dnes jsou velmi diskutovaná ESG kritéria nebo CSR report, na jejichž základě se rozhodují třeba investoři, kteří udržitelnost a společenskou odpovědnost velmi zohledňují.

3. Zaměstnanci

Firmy, které myslí na budoucnost a na svůj dopad na životní prostředí, jsou také atraktivními zaměstnavateli – opět se k tomu dostáváme – hlavně mladší generaci už netrápí jen plat a pracovní doba, ale chtějí dělat tam, kde se bere v úvahu dopad na přírodu i na lidi.

4. Legislativa

Změně klimatu se začíná přizpůsobovat také EU – mluví se o ESG reportování, o uhlíkové neutralitě, redukci odpadu, přechodu na obnovitelné zdroje apod. Většina je zatím v procesu plánování, nicméně to nebude dlouho trvat a plány se promění v platnou legislativu. Když začnete už teď, budete o krok napřed před ostatními, kteří se stejně budou muset na vlastní udržitelnost zaměřit.

5. Finance

Udržitelnost může znamenat i významnou finanční úsporu. Ať už se rozhodnete pro energetický investiční projekt nebo vložíte peníze do energetického managementu, snížíte nejen své spotřeby energií, ale také své výdaje. Při současných cenách elektřiny a plynu to navíc dává smysl více než kdy předtím.

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.