Energetický management: 5 benefitů pro váš byznys

Sep 8, 2023
5 minut čtení
Zajímá vás, jak snížit nebo kontrolovat spotřebu energie? Obvykle platí, že co neměříte, to nemůžete řídit. Energetický management vám umožní efektivní monitorování spotřeby vašich energií, díky kterému můžete snižovat výdaje ve vaší firmě. Sepsali jsme pro vás 5 benefitů, které vám systém energetického managementu přinese.

Systémy energetického managementu nachází čím dál větší využití nejenom ve firmách, ale také ve správě obcí či měst. Umožňují totiž snadný a rychlý přístup k energetickým datům, které by jinak tyto organizace získávaly celé týdny či měsíce. Rychlý přístup k datům ale není jedinou výhodou implementace energetického managementu. Jaké jsou ty další?

Digitalizujte vaše energetická data

Významným benefitem energetického managementu je, že jste pomocí něj schopni kompletně digitalizovat vaši energetiku. Systémy energetického managementu totiž pracují s inteligentními senzory, které jsou umístěné na měřidlech vody, elektřiny, plynu či jiných médiích. Následně data o spotřebách zasílají v pravidelných intervalech do aplikace. Díky této technologii budete mít všechna data o dodavatelích, spotřebě, fakturách, odběrných místech i pokutách v jednom systému.

Digitalizace firemní energetiky vám pomůže nejenom ke sjednocení dat, ale také v odstranění chaotických tabulek a snížení lidské chybovosti. Získáte tak kvalitnější podklady pro vaše rozhodování. Navíc vy ani vaši zaměstnanci nebudete ztrácet čas obíháním energetických měřidel, a přepisováním hodnot do tabulek.

Ušetřete za energie

Dalším přínosem je, že vám energetický management umožní identifikovat a odstranit oblasti, kde dochází ke zbytečnému plýtvání energiemi. Díky tomu budete schopni zavádět úsporná opatření, která povedou ke snížení nákladů za energie.

Možná si teď říkáte, že investovat do úsporných opatření můžete i bez energetického managementu - a máte pravdu. Může se ale stát, že vaše investice nepřinese požadovanou výši úspory nebo že nezaregistrujete místa, kde vám utíká nejvíce peněz. Díky pravidelnému měření a analýze dat, dokážete zavádět úsporná opatření, která budou podložena relevantními daty.

Pokud například zjistíte, že některá zařízení nebo procesy spotřebovávají více energie než je potřeba, můžete je optimalizovat nebo nahradit novými technologiemi, které jsou energeticky úspornější. Ve vaší firmě tak vyberete vždy investičně nejlepší variantu, a docílíte ekonomicky efektivního řízení energetiky.

Mějte energie pod palcem a v souladu s předpisy

Pomocí energetického managementu můžete také sledovat stabilitu dodávky energií. Pokud tedy dojde k nějaké nestandardní situaci, poskytne vám včasná upozornění. Díky tomu můžete reagovat na případné výpadky, minimalizovat riziko přerušení výroby a udržovat kontinuitu provozu.

Chytrý energetický management vám také pomůže dodržovat veškeré předpisy a standardy v oblasti energetiky. Z naší zkušenosti je ve firmách častou praxí, že si s dodavateli energie nesjednají správnou velikost rezervované kapacity. Dochází tak k vysokým pokutám či sankcím za nedodržení kapacity, které tyto firmy musí uhradit. Jde tomu celkem snadno předejít právě zavedením systému energetického managementu, který vás na podobné situace upozorní.

Získejte přehled nad uhlíkovou stopou

Dalším z benefitů je, že vám monitorování a analýza spotřeby energie umožní identifikovat oblasti, kde dochází k vysoké produkci emisí. Můžete tedy zavádět opatření pro jejich snížení, a přispět k ochraně životního prostředí.

Například, pokud zjistíte, že váš kotel spotřebovává velké množství energie a produkuje nadměrné množství skleníkových plynů, můžete zvážit investici do jeho obměny. Také si jde spočítat efektivnost zavedení obnovitelných zdrojů energie, optimalizaci vytápění, chlazení a jiných opatření, které vám pomohou ke snížení vašich emisí.

Vytvářejte přehledné reporty

Nakonec, systém energetického managementu vám umožní vytvářet reporty potřebné pro firemní cíle, zelené bondy, dotace, ESG agendu nebo financování projektů během několika kliknutí. Tímto způsobem budete mít přehled o nákladech a emisích nejenom za celou firmu, ale také podle konkrétních odběrných míst nebo dodavatelů. Zajistíte si tak efektivní řízení vaší energetiky a udržitelnosti v rámci jednoho nástroje.

A jaký systém vybrat?

Sami jsme před několika lety hledali aplikaci, která by měřila a analyzovala údaje o spotřebě energie a uhlíkové stopě. Žádná z těch, které jsme našli, nevyhovovala naší představě. Využili jsme tedy našich komplexních znalostí z oblasti energetiky, a vytvořili jsme software Enmon, který je nyní dostupný i vám.

Enmon je efektivním nástrojem pro sustainability management. To znamená, že vám umožní nejenom měřit a sledovat spotřebu energie, ale také vaši uhlíkovou stopu. Snadno si tak pohlídáte nastavené cíle v rámci strategie udržitelnosti, ESG a nefinančního reportingu.

Převeďte svou energetiku do digitální podoby

Převeďte svou energetiku do digitální podoby

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.