Udržitelné obce a komunitní energetika

Komunitní energetika představuje moderní způsob distribuované výroby (nejen) elektrické energie. Výrobu energií v takovém případě zajišťují občané, obce nebo i podnikatelé, kteří se nicméně nemusí vyskytovat v jedné oblasti. Lze se tedy účastnit i na dálku. Výrobci energii zároveň distribuují a skladují a nejsou tak pouhými spotřebiteli.

V našem seriálu se budeme zabývat zejména komunitní energetikou v rámci obce/obcí, ale může se jednat i o skupinu podnikatelů nebo občanů. Vždy je to o domluvě. Obce nebo obyvatelé se dohodnou, že vybudují vlastní zdroje energie, např. fotovoltaickou nebo větrnou elektrárnu, a vyrobenou energii (v tomto případě elektrickou) budou spotřebovávat za mnohem výhodnějších podmínek. Přebytky jdou pak do veřejné sítě, přičemž zisky může komunita dále využívat, třeba na svůj rozvoj.

Děje se to i u nás!

Výhod je v rámci komunitní energetiky nespočet, nicméně je nutné zmínit zejména nižší cenu energií a také využití obnovitelných zdrojů. V České republice se komunitní energetika realizovala již v několika obcích – ze starších příkladů jmenujme Kněžice u Nymburka, kde se vybudovala výtopna na biomasu a bioplynová stanice, která zajišťuje elektřinu i teplo pro celou obec. Obec spotřebovává odpad ze zemědělství nebo školní jídelny, je tak soběstačná a část energie ještě odprodává. Dalším příkladem mohou být Mikolajice na Opavsku, které vybudovali topný systém s kongregačním kotlem na pelety, který zajišťuje elektřinu pro obecní budovy. Navíc využívají solární panely, které jsou umístěny na střeše prodejny.

Jaká je budoucnost?!

Komunitní energetika se u nás rozrůstá celkem pomalu, pomoci by jí ale mohl nový energetický zákon, který připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho inspirací by mohla být i italská právní úprava. V Itálii je zaveden zákon, který pravidla pro energetické komunity upravuje. Mimo to vymezuje jejich postavení, práva a povinnosti, ale také daňový výhody nebo možnosti podpory. Identifikují se zde dva typy energetických komunit – jeden se zaměřuje na obnovitelné zdroje a druhý pak na zákazníky v rámci jedné budovy jednající skrze zástupce. V obou případech je možné společně produkovat až 200 kWh instalovaného výkonu. Členové mohou zároveň komunitu kdykoli opustit, jelikož jim zůstávají všechna spotřebitelská práva. V Itálii jsou tak komunitní energetice velmi nakloněni. Doufejme, že tak to bude i u nás!

Energetická komunita je termín, který vznikl v energetické politice Evropské unie a odkazuje na komunitní přístup k výrobě a spotřebě energie. Energetickou komunitu lze definovat jako skupinu jednotlivců a/nebo organizací, které společně řídí a provozují projekt obnovitelné energie, který slouží jejich vlastním energetickým potřebám.

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.