Fotovoltaika ZDR Investments: Krok k udržitelné a výnosné budoucnosti v nemovitostním sektoru

Dec 6, 2023
5 minut
Primárním cílem nemovitostních fondů je zhodnocení investovaného kapitálu. Pro investory představují atraktivní možnost, jak se podílet na finančních výnosech a dalších benefitech spojených s vlastnictvím nemovitostí. Jak ale zajistit udržitelný růst a dlouhodobé výnosy v době nestabilních cen energií a zvyšujících se nároků na stavby samotné?

Nemovitostní fondy ZDR Investments se zaměřují převážně na retail parky s velkým zastoupením potravinářských řetězců, diskontních prodejen a dalšího zboží. Staví na dlouhodobé a promyšlené strategii a integraci ESG kritérií do běžného provozu. To vše s důrazem na propojení udržitelnosti s ekonomickým výnosem. A právě s posledním zmíněným bodem jim pomáhá PKV.

Investiční skupina ZDR působí na pěti evropských trzích. Mimo Česka má nemovitosti v Rakousku, Německu, na Slovensku a v Chorvatsku. Zatímco v Rakousku a Německu je fotovoltaika už dlouhodobě zavedeným standardem, v Česku se implementace a projekty rozbíhají. „Energetická krize nám ukázala potřebu diverzifikace zdrojů. Narůstající ceny od distributorů akcelerovaly hlubší debatu o alternativních způsobech získávání energie mimo tradiční odběr ze sítě, říká Ondřej Sychrovský, CEO ZDR Investments.

Energie pro retail: Výzva a příležitost

Retail parky mají ve srovnání s logistickými areály poměrně vysoký odběr elektrické energie ze sítě. „Zejména kvůli početným chladicím zařízením a zajištění komfortu pro návštěvníky,“ poukazuje Sychrovský, který se proto energetickou efektivitou budov s kolegy zabývá velmi intenzivně. Chce přitom dostát i environmentálním požadavkům a evropským strategiím. Už dnes je jasné, že investoři i banky je budou zohledňovat čím dál víc.

„V Česku se pořád asi polovina elektrické energie vyrábí spalováním černého a hnědého uhlí v elektrárnách. Proto je třeba klást důraz i na snižování uhlíkové stopy provozu budov. Podle dat Evropské komise tvoří provoz budov až 28 % celkových emisí skleníkových plynů v EU. Právě nemovitostní sektor potřebuje do dekarbonizačních strategií výrazně investovat,“ dodává Sychrovský.

V ZDR se proto už před časem rozhodli vytvořit pozici ESG manažera, který celou agendu zaštítí. V rámci vlastní ESG strategie si v nemovitostním fondu stanovili první kroky, které mají na hospodaření s energiemi největší dopad, a kterým se budou prioritně věnovat. „Zvažovali jsme celou řadu kritérií, mezi kterými byla mimo jiné biodiverzita, snižování spotřeby vody nebo elektřiny. Největší smysl dává celkové zvýšení energetické efektivity prostřednictvím instalace alternativních zdrojů, pak snížení energetické náročnosti technologií a až nakonec zateplování objektů. V našem případě jsme se rozhodli jít formou instalace fotovoltaických elektráren,“ přibližuje Miroslav Kobera, ESG manažer ZDR, do jehož kompetencí spadá mimo jiné právě i energetická a environmentální optimalizace celého portfolia. Datová analýza je důležitá, proto má ZDR díky využití specializovaného softwaru nyní komplexní přehled o kondici budov a jejich energetické náročnosti.

Fotovoltaika: Klíčový prvek strategie

Prvotní analýza českého portfolia odhalila, že skupina disponuje až 200 000 m² střešní plochy, kterou lze pro osazení solárními panely využít. To byl pro ZDR impulz k hledání vhodného partnera, se kterým by bylo možné se do takto rozsáhlého projektu pustit. Na základě průzkumu trhu a dobrých referencí se jím stalo PKV.

Pečlivá příprava je základním kamenem úspěchu

ZDR ve spolupráci s PKV aktuálně řeší celkem 16 fotovoltaických projektů. U osmi z nich je již možnost instalace panelů potvrzená. Pro tři další bude nutné nejprve provést úpravy nosných konstrukcí a u některých není v současné podobě střecha pro instalaci ideální, takže se hledají jiné cesty jako třeba instalace carportů.

To ukazuje, jak moc je důležitá pečlivá příprava projektů fotovoltaiky. Díky tomu jsme předešli budoucím potížím v pokročilejší fázi projektů a zamezili tak přebytečným investicím. Společně se ZDR se v tuto chvíli soustředíme na budovy, které jsou na instalaci fotovoltaiky plně připraveny, aby mohly začít co nejdříve vyrábět elektrickou energii.

„Vyrobenou energii preferujeme dodávat našim nájemcům. Nebude-li tento model fungovat, jsme připraveni i na alternativy prodeje do sítě, třeba ve formě certifikátů o původu energie z alternativních zdrojů,“ naznačuje Ondřej Sychrovský.

Plány má fond ale daleko širší

ESG závazky jsou zatím pro ZDR povinné jenom částečně. I tak už ale postupně začleňují jednotlivá kritéria do běžného provozu, stejně jako řada nájemců v areálech. Banky a investoři totiž stále více upřednostňují udržitelné a ekologicky zodpovědné projekty. „U rezidenčních nemovitostí se to zatím neřeší, ale u komerčních si majitelé tato kritéria nemůžou dovolit nezohledňovat,“ doplňuje ESG manažer Kobera. A nezůstává jenom u pověstného „E“, tedy environmentálních kritérií, ale řeší už i ty sociální (S) a správní (G). „Největší výzvou pro nás bude reportování dle nové směrnice CSRD, na které se už poctivě připravujeme. S nájemci aktivně komunikujeme a snažíme se je motivovat k udržitelnému chování například tím, že do smluv chystáme takzvané zelené dodatky,“ říká Kobera.

O ZDR Investments

Nemovitostní fondy ZDR Investments investují do výnosových komerčních nemovitostí na území České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Chorvatska. Hlavním zaměřením jsou regionální retail parky diskontního charakteru s převahou prodejen potravin. Skupina ZDR Investments byla založena v roce 2017 a staví na zkušenostech zakladatelů z oblasti developmentu, bankovnictví, práva i facility managementu. Aktuálně spravuje 64 nemovitostí v celkové hodně 13,4 miliardy korun.

V čem nejvíc oceňujeme práci PKV?

Jelikož už máme nějaké zkušenosti se společností PKV, rozhodli jsme se ve spolupráci pokračovat. Vyhovuje nám profesionální přístup odborníků na obor instalace fotovoltaiky a aktivní řešení zadaných úkolů. Největší přidanou hodnotu vidíme v tom, že veškeré potřebné dokumenty nám PKV připraví dle potřeby legislativy i celého projekčního procesu, takže nám odpadá jakákoliv časově náročná práce a všechno můžeme nechat v rukou odborníků. Veškeré potřebné věci společně konzultujeme, a proto nemáme obavy, že by výstupem byl projekt, který nelze realizovat.

ROLE PKV

Spolupráce ZDR a PKV začala na prvních dvou pilotních projektech fotovoltaické elektrárny v Rakovníku a Frýdku-Místku. Aktuálně spolu řešíme už 16 projektů, kde zajišťujeme komplexní projektovou přípravu fotovoltaických projektů, od zpracování statických posudků a zajištění připojení k distribuční soustavě, přes zpracování projektových dokumentací a zajištění stavebního povolení, až po výběr dodavatele FVE a zajištění finanční podpory z dotačních výzev. U některých objektů jsme již na začátku narazili na potíže, které projekty pozastavily. Se zástupci ZDR ale hledáme další možnosti v rámci realizace fotovoltaik. Jednou z nich je například instalace panelů na carporty na parkovištích při retail parcích, které jsou ve vlastnictví ZDR.

Lenka Bajtošová, PKV

Projektová Manažerka

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.