Fotovoltaika: na co si dát pozor po realizaci

Apr 14, 2023
Solární energie je nejrychleji rostoucím zdrojem energie na světě. Jen za rok 2022 stoupla v České republice poptávka po fotovoltaických elektrárnách o více než 300 %. Byznys kvete, dotace na fotovoltaické investice nabízí štědré kompenzace, firmy a obce se stávají soběstačnějšími a solární boom tak pokračuje dál. Navzdory tomuto působivému růstu se přesto můžete setkat s některými problémy, které mohou výrazně snížit váš uživatelský komfort. Které to jsou a jak jim předcházet?

Odfláknutý projekt a špatně zvolená realizační firma

Účinnost panelů snižují především neodborná instalace, špatná orientace a sklon, zvýšené stínění budov či stromů, a společně s tím také: 

  • Vysoké teploty a intenzivní UV záření.
  • Extrémně nízké teploty.
  • Trvalejší pokrytí sněhem, popř. ledem.
  • Prudké změny teplot.
  • Dlouhodobá a nadprůměrná vlhkost.

Řešení je v tomto případě jednoduché. Příprava je základ, projekt i instalaci panelů proto přenechte nezávislým odborníkům a nesnažte se hledat vše v jednom. Projektant FVE navrhne ideální způsob a typ instalace (např. nejlepší model a úhel sklonu) nebo umístění (střecha, zem, voda. Dobrý realizátor tyto návrhy naopak dodrží a přetvoří v realitu. Pro jistotu si poptejte i odborný dozor při realizaci, ať máte stoprocentní jistotu, že bude výsledná elektrárna dobře odvedená a dotáhnutá k dokonalosti.

U velkých fotovoltaik nad 1 MWp (platí to samozřejmě i u menších) vás mohou takové drobnosti stát statisíce ročně. Takže cena projektu, ve výsledku nemusí končit pouze u nejmenší částky v obchodní nabídce.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nepodceňte výběr realizační firmy na fotovoltaiku?

Vlivy počasí, na které není fotovoltaika stavěná

Fotovoltaické elektrárny mohou být poškozeny nepříznivými povětrnostními podmínkami. Sem spadá silný vítr, krupobití, nebo údery blesku. K poškození může dojít přímo na panelu, nebo na elektrických spojích.

Strach z toho, že FVE nevydrží extrémní povětrnostní vlivy, je proto na místě. Často se totiž setkáme se špatně vyprojektovanou instalací, která větru opravdu neodolala. Když projektujeme fotovoltaiku v místech, kde existuje riziko silného větru, tak myslíme na správné rozložení panelů. K tomu navíc vždy používáme zavětrovací plechy. To pomůže nápor větru nasměrovat tak, aby instalaci nepodfoukl, a naopak ji ke střeše přitlačil. Pokud to nebude stačit, tak přichází na řadu pevné ukotvení panelů do střechy. 

Těmto rizikům samozřejmě předejdete projektem, který se všemi těmito jevy počítá od samého začátku. Po instalaci si elektrárnu také nechávejte v pravidelných intervalech kontrolovat. To abyste se ujistili, že jsou všechny spoje těsné a nehrozí zkrat.

Ilustrační foto: údržba fotovoltaických panelů

Uvolněné kabely i koroze

Fotovoltaické panely jsou připojeny k elektrické síti. Minimálně tedy za předpokladu, že nemáte problémy s elektrickým připojením. To se může uvolnit, nebo úplně přerušit kvůli vadné kabeláži. Roli také hrají volné spoje, koroze i oxidace, stejně jako škůdci na střechách budov. Kromě toho, že přicházíte o watty, také riskujete riziko požáru. 

Správné zapojení panelů, kvalitní dodavatel a dohled nad realizací je v tomto ohledu nejlepší prevencí. A jako v předchozích případech i zde platí, že byste neměli zanedbávat pravidelné prohlídky. Je to podobné jako se zubařem – byla by škoda, abyste museli kvůli jednomu kazu trhat celý zub. A proč investovat několik milionů do projektu, který nebude 100% funkční?

Problémy se střídačem

Střídač je nezbytnou součástí každého fotovoltaického ekosystému, protože přeměňuje stejnosměrnou elektřinu vyrobenou panely na střídavou elektřinu, kterou můžete dále použít. Při jeho poškození nebo rozbití zůstanete tak trochu na suchu. A kde je sucho, tam je i požár.

Opět. Instalace odborníkem a pravidelná kontrola je v tomto případě optimální. A občas mrkněte na zobrazovací panel střídače, jestli neobsahuje chybová hlášení. Jednoduchá, ale účinná prevence. 

Mikrotrhliny

Fotovoltaické panely jsou samy o sobě odolné. Nicméně jsou náchylné k mikrotrhlinám, které se v určitých případech mohou zvětšovat a snižovat energetický výkon. Docházet k nim může již při samotné výrobě, častěji potom při neopatrné manipulaci během přepravy a instalace.Pokud se na vašich panelech objeví mikrotrhliny, tak s tím už nic neuděláte.

Kde začít?

Perfektně odvedený projekt, výběr nejlepšího dodavatele, pravidelné kontroly, problémy s instalací, zařizování dozoru… Na první dobrou je třeba zařídit poměrně dost věcí. A vy nemusíte vědět, kde začít, popřípadě se o to nemusíte chtít starat.

Jedno řešení na všechny uvedené problémy hledejte v komplexním servisu při projektování, financování a výběru realizátora u fotovoltaických elektráren. Při výběru se zaměřte kromě rozsahu služeb i na dobré reference. Ty vám obvykle řeknou o firmě a jejích kvalitách vše, co potřebujete vědět.

Hledáte víc?

Druhé řešení se týká digitalizace. Kontrolovat fotovoltaiky totiž můžete i jinak, než lezením na střechu a kličkováním mezi kabely. Jak? Zaveďte na novou fotovoltaiku systém pro energetický management online. Ten vám v reálném čase ukáže, jaký je aktuální výkon fotovoltaiky a s předstihem upozorní na případné problémy (a s nimi spojené náklady).

Na základě dat zjistíte anomálie a odchylky, které mohou svědčit o uvolněném kabelu či špatně namontovaném panelu. To vše v jednoduchých grafech, ve kterých se vyzná i naprostý laik. Pokud vám bude vyhovovat v menším měřítku při kontrole FVE, tak ho můžete následně využít i při kompletním řízení firemní energetiky. Stejně jednoduše a efektivně. Bez ohledu na to, jestli monitorujete jednu solární elektrárnu, nebo třeba komplex budov.

Připravíme a odřídíme váš projekt fotovoltaické elektrárny

Připravíme a odřídíme váš projekt fotovoltaické elektrárny

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.