Energetický mix ČR: PKV talk 6 odhaluje jeho nedostatky a budoucí vývoj

Energetický mix České republiky - téma, o kterém toho bylo řečeno i napsáno hodně. Zejména od srpna roku 2022, kdy celá Evropa čelila energetické krizi. A právě složení zdrojů energie bylo Achillovou patou České republiky. Jak se od té doby změnil energetický mix ČR? Je Česká republika lépe připravena na přicházející zimní období? Bude Česko nakupovat elektřinu ze zahraničí? O tom se bavil Martin Sedlák a Jiří Španihel v šesté epizodě PKV talks.

Martin Sedlák je známý jako poradce v oblasti energetiky pro ministra životního prostředí. Současně ale také zastává pozici výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost a programového ředitele Svazu moderní energetiky. O energetice a obnovitelných zdrojích energie toho tedy ví jako málokdo v Česku.

Dalším hostem je Jiří Španihel, technický ředitel PKV a certifikovaný energetický auditor. Je součástí největších energetických projektů v České republice. Oba pánové nabízí svoje know-how a pohled na současnou energetiku ČR v PKV talku 6, který si už nyní můžete pustit.

Jsou obnovitelné zdroje drahé?

Otázka, na kterou hledá odpověď každý investor, který chce postavit vlastní zdroj elektrické energie. A bylo by zvláštní, kdyby ne. Každá investice přece musí mít rozumnou návratnost.

Martin Sedlák v tom má jasno. Obnovitelné zdroje energie jsou dnes podle něj konkurenceschopné a na některých trzích dokáží překonat tradiční fosilní paliva. Jak v rozhovoru sám uvádí, „například v Německu fotovoltaiky v rámci tržní podpory soutěžené v aukcích dokáží dodávat za €60 za megawatthodinu”. To zhruba za poloviční cenu ve srovnání s dnešní cenou silové elektřiny.

Co je to silová elektřina?
Silová elektřina tvoří okolo 40 % celkové ceny, kterou za elektřinu zaplatíte. Je to tedy cena za energii, ve které nejsou zahrnuty žádné regulační poplatky ani poplatky za služby dodavatele energie.

Obnovitelné zdroje také sehráli důležitou roli v minulém roce, kdy byla Evropa závislá na dovozu ruského zemního plynu a čelila masivní energetické krizi. „Právě obnovitelné zdroje byly tím hlavním řešením, které vedle úspor energie pomohly Evropě ušetřit desítky miliard euro za to, že nemusela dovážet část zemního plynu právě z Ruska,” dodává Martin Sedlák.

PKV talk #6: S Martinem Sedlákem  o budoucnosti českého energetického mixu
PKV talk #6:S Martinem Sedlákem o budoucnosti českého energetického mixu

Jak bude vypadat energetika v Česku za 5 až 10 let?

Na to máme 2 slova: čistá energie. Aktuální trendy se totiž přiklání k rozvoji obnovitelných zdrojů energie, které napomáhají k plnění globálního cíle uhlíkové neutrality.

Když se však řekne obnovitelné zdroje energie, tak si spousta lidí vybaví právě solární panely. Ty jsou v dnešní době bezpochyby velmi rozšířeným řešením, které firmám napomáhá k čistější energii a vyšší soběstačnosti. Přichází ale i rozvoj dalších zdrojů čisté energie?

Martin Sedlák věří, „že k renesanci solární energetiky, kterou zažíváme v posledních 2 letech, kdy se konečně podařilo zase zpátky oživit obor fotovoltaiky v ČR, přidáme i větrnou energetiku, rozvoj bioplynových stanic, a že dané zdroje budou zálohované pomocí baterií”.

Co si představit pod uhlíkovou neutralitou?
Určitě jste si všimli, že se mění klima (větší sucha, vedra, ale i přívaly deště a záplavy). To jsou příčiny globálního oteplování. Abychom tyto dopady mohli snížit, je důležité udržet oteplování planety na maximu 1,5 °C. A právě klíčem k tomu je uhlíková neutralita a to do roku 2050. Tento cíl stanovila také Pařížská dohoda o klimatu podepsaná 195 zeměmi světa včetně EU.

Bude ČR zaskládána solárními panely a větrníky?

Tato představa by probrala z hlubokého spánku nejednoho člověka. Ale nemějte strach, podle Jiřího Španihela máme k takové situaci ještě hodně daleko. „Potenciál střech je ještě obrovský. Myslím, že jsme teprve na samém začátku využití střešních ploch, které se vyloženě nabízejí pro fotovoltaiku. To samé platí i u rezidenčních objektů a obyčejných rodinných domů. Dnes, když projíždíte krajinou, tak každý dům nemá svoji fotovoltaiku,” tvrdí Jiří Španihel.

Solární panely, ale i jiné obnovitelné zdroje energie, by tedy neměly vyrůstat na orné půdě. Naopak lze pro tyto účely využít brownfieldy, nebo se přiklonit k nově vzrůstajícímu trendu agrivoltaiky. Jiří Španihel vysvětluje, že agrivoltaika „kombinuje fotovoltaiku a běžné zemědělství, ale má tam ještě přidanou hodnotu. To znamená, že 1 poli máte fotovoltaiku, která stíní plodině a máte tak výnos jak z fotovoltaiky - elektřinu, tak i z té plodiny”.

Na celý rozhovor s Martinem Sedlákem a Jiřím Španihelem se můžete podívat na tomto odkazu. Uslyšíte v něm také:

✅ Proč a jak vám spekulativní projekty zabírají energetické kapacity?

✅ Je Green Deal hrozba pro vaše podnikání?

✅ Jak funguje ukládání energie do vodíku?

✅ Jaké jsou nové požadavky na energetiku budov a rekonstrukce?

PKV talk #6: S Martinem Sedlákem o budoucnosti českého energetického mixu

PKV talk #6: S Martinem Sedlákem o budoucnosti českého energetického mixu

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.