Nepodceňte výběr realizační firmy na fotovoltaiku

Mar 17, 2023
5 min
Dokončujete projekt fotovoltaiky a schválili vám stavební povolení? Potom vás čeká její instalace. Věnujte dostatečný čas i pozornost výběru firmy, se kterou budete fotovoltaiku realizovat. I s ohledem na energetickou krizi totiž trh zaplavil velký počet nováčků bez potřebných zkušeností. A s těmi zavedenými aktuálně tvoří víc než 800 společností, ze kterých můžete vybírat. Jak oddělit zrno od plev a vybrat tu správnou pro váš projekt?

Příprava projektu fotovoltaiky vám pomůže při stanovení parametrů

Nejdůležitější krok na úvod. Dobře si stanovte, co od fotovoltaické elektrárny očekáváte. Jsou vaše očekávání reálná? Od začátku byste měli vědět, kolik do projektu investujete a jaké návratnosti potřebujete dosáhnout.

Jak na to? Vypracováním studie proveditelnosti. Společně s ní dostanete do rukou ucelenou analýzu, která:

  • Vám řekne, jak velkou fotovoltaiku potřebujete, a to s ohledem na vaše spotřeby energie, stav budovy a plochu k instalaci.
  • Navrhne nejvhodnější systém zapojení FVE, rozložení panelů, jejich optimální sklon a možnosti umístění.
  • Navrhne a porovná přínos optimálního a maximálního instalovaného výkonu.
  • Posoudí ekonomiku investice do projektu, úspory a návratnosti.
  • Nastíní předpokládaný harmonogram všech dílčích částí projektu.

Studie proveditelnosti FVE je skvělý úvodní podklad pro následné vypracování projektové dokumentace. Projekt si v ideálním případě nechte zpracovat u nezávislého odborníka, jako je zkušená projektová nebo konzultační kancelář. Rodinný dům vám konec konců také nekreslí zedník, ale zkušený projektant.

Ptejte se na správné otázky

Dobré realizační firmy umějí dobře nacenita instalovat samotnou fotovoltaiku podle zpracovaného projektu. Jejich silné stránky jsou v samotné stavbě, nikoli v projektování. Pokud přesto děláte projekt s realizační firmou, tak se o to víc doptávejte a prověřujte.

Kreslí fotovoltaiku pro vás a vaše potřeby? Nebo podle toho, jaký materiál mají právě na skladě? Kreslí můj projekt zkušený energetický specialista, nebo někdo, pro koho je energetika jen doplňková činnost?

Společně s tím se zajímejte o to, zda:

  • Mi nabízí skutečně optimální výkon s ohledem na moje spotřeby a energetickou náročnost?
  • Postarají se o požárně bezpečnostní řešení a další potřebná povolení?
  • Jaké budou další přidružené investice vyjma nabízené technologie a stavby?

Dobře si firmu prověřte

Nová realizační firma nemusí být nutně špatná firma. Nicméně je to jeden z faktorů, na který si dejte pozor. Zajímejte se o odbornost a know-how jejích zaměstnanců, reference od zákazníků či to, jak vysoké mají pojištění odpovědnosti. Dobré znamení je také to, pokud má firma zájem zjistit o vašem projektu co nejvíc informací, na které se průběžně doptává.

Prověřte si:

  • Jak dlouho je firma na trhu? Fotovoltaika má životnost 30 let, proto vybírejte někoho, kdo na trhu už nějakou dobu je a pravděpodobně i nějakou dobu ještě bude, ať máte případné problémy s kým řešit.
  • Má dobré reference na svou práci, které si můžete ověřit?
  • Má dobré pojištění?
  • Pracuje s výrobky více dobrých výrobců, nebo má uzavřenou exkluzivitu pouze s jedním?

Porovnávejte navzájem jen takové firmy, které splňují nastavená kritéria

Máte připravený projekt a víte, jak nastavit správné parametry? Výborně! Do výběrového řízení se nyní dostanou, resp. přihlásí jen takové firmy, které postaví přesně to, co potřebujete a v nejvyšší kvalitě. Vy můžete následně porovnat jejich cenové nabídky a zvolit tu nejlepší.

Nezačínejte proto u ceny jako u základního parametru. Špatný výběr nekvalitního dodavatele se totiž může v konečném důsledku velmi prodražit. Víme o tom své.

Jak dlouho zabere realizace fotovoltaické elektrárny?

Instalace velké plovoucí fotovoltaiky zabere více času než menší projekt stojící na zemi. A instalace 12 tisíc panelů si vezme víc kapacit než realizace osminové velikosti.Vše se odvíjí od velikosti projektu, jeho komplexnosti i výběru dodavatele. Obecně se bavíme o řádech týdnů až měsíců.

Realizace našich projektů jsou obvykle hotové rychle, a to i díky dobře vyjednaným podmínkám ve smlouvách s dodavateli a realizačními firmami:

Realizované projekty FVE. Projektová část PKV, instalační část realizační firmy. Zdroj: PKV

Potřebujete poradit s výběrovým řízením, nebo konzultovat projekt?

Potřebujete poradit s výběrovým řízením, nebo konzultovat projekt?

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.