Energetický audit: K čemu slouží a proč je dobré ho mít?

Feb 26, 2024
9 minut
Trápí vás vysoké náklady na energie a nevíte, kudy přesně vám utíkají peníze? Může to být špatné zateplení, neúsporné osvětlení nebo třeba výrobní stroj. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak identifikovat oblasti, kde dochází ke zbytečnému plýtvání a začít tak snižovat zbytečné náklady na energie, je provést energetický audit.

Co je to energetický audit?

Energetický audit je zákonně povinný dokument, který navrhuje opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti posuzovaných objektů a technologií v nich. Kromě toho je také skvělým nástrojem k odhalení skrytých problémů v oblasti využívání energie a snížení uhlíkové stopy.

Zjednodušeně řečeno, je to taková důkladná prohlídka vašich budov, při které specializovaní odborníci systematicky zkoumají, kde a jak vám unikají energie, a navrhují opatření ke zlepšení efektivity.

Audit je vaše vstupenka do světa energetiky

Energetické hospodářství logistických společností je velice složité. Naším auditem jsme pomohli klientovi vstoupit do světa podnikové energetiky. Klient si tak udělal pořádek v datech a fakturách. Mimo zpracování pro splnění zákonné povinnosti, jsme také prozkoumali pobočky z pohledu využití online odečtu a dálkového měření energetických médií. Passportovali jsme měřáky a klient díky tomu udělal první nezbytný krok. Nyní zavádí inovativní systém energetického managementu a připravuje se na měření uhlíkové stopy.

Kdy máte povinnost zpracovat energetický audit?

Energetický audit se řídí vyhláškou č. 140/2021 Sb. o energetickém auditu. Zákonnou povinnost mají podniky, které dosahují roční spotřeby energií přes 5 000 MWh, nebo mají nad 250 zaměstnanců, či přesahují obrat 1,3 miliardy Kč. Tato povinnost se týká také obcí se spotřebou energií vyšší než 500 MWh dva kalendářní roky jdoucí po sobě. Energetický audit zkoumá celé energetické hospodářství podniku, a zároveň přináší cenné údaje pro úsporná opatření v rámci nakládání s energiemi a emisemi CO2.

Co se stane, když nemám energetický audit?

Pokud je pro vás energetický audit povinný a tuto povinnost nedodržujete, může vám být uložena pokuta do výše 200 000 Kč nebo 5 000 000 Kč, podle typu a závažnosti přestupku. Regulační orgány mohou v případě nedodržení povinností vyplývajících z energetického auditu uložit také další sankce, jako je například dočasný nebo trvalý zákaz provozu.

Jak často se provádí energetický audit?

V České republice je povinnost zpracovat energetický audit každé 4 roky pro firmy splňující podmínky výše zmíněné vyhlášky. Nicméně, i když nemáte povinnost audit provést, je vždy vhodné provádět pravidelné kontroly a analýzy energetické náročnosti, abyste identifikovali příležitosti pro úspory energie a snížení nákladů.

Nenechávejte zpracování auditu na poslední chvíli

Náš klient chtěl splnit svoji zákonnou povinnost včas. Pomohli jsme společnosti nejen zhodnotit aktuální stav energetického hospodářství, ale spočítali jsme také ekonomiku vybraných investic do úspor energie a ověřili dotační způsobilost chystaných projektů.

Bez energetického auditu vám utíkají miliony. A vy nevíte kde.

Tušíte, kde spotřebováváte nejvíce energie? Je to vzduchotechnika, osvětlení nebo vytápění? Pokud energetický audit nemáte, tak jen ztěží odhalíte místa, kde vám nejvíce mizí peníze.

Když budete provádět energetický audit pravidelně, tak můžete tato problematická místa identifikovat, eliminovat zbytečné spotřeby energie a ušetřit statisíce i miliony. Budete mít přesný přehled o tom, kde dochází ke ztrátám energie a jaké konkrétní kroky je potřeba podniknout pro jejich snížení. Platí však - čím detailněji máte audit zpracovaný, tím lépe dokážete určit, kde nejvíce uspořit.

Energetický audit pro Magna Cartech odhalil pokuty za statisíce

Faktury za energie se vyplatí analyzovat. Energetický audit u Magna Cartech odhalil velkou bezinvestiční úsporu na rezervovaných kapacitách. Za pouhých šest měsíců na nich společnost překročila přes 1,7 milionu Kč. Naši experti, tak díky odhalené příležitosti pro optimalizaci rezervovaných kapacit ušetřili společnosti 889 000 Kč za během půl roku.

Přečíst celou případovou studii

Snížení nákladů na energie není jediný benefit energetického auditu.

Víte, že spotřeba energie ve vašich budovách je obrovským producentem emisí? Často produkuje víc emisí, než provoz celého vašeho vozového parku. Pokud tedy nespotřebováváte čistou energii z vlastního zdroje energie, jako je třeba fotovoltaika nebo třeba větrná elektrárna, tak snížením spotřeby energie zároveň výrazně snížíte emise skleníkových plynů.

Kvalitně zpracovaný energetický audit vám navíc pomůže identifikovat oblasti, kde je možné využít obnovitelné zdroje energie. Získáte návrhy a doporučení pro stavbu vlastního zdroje elektrické energie. Můžete snížit uhlíkovou stopu vašich budov na minimum.

Umíme jít do detailu

V energetickém auditu umíme jít do detailu. Pro průmyslovou společnost jsme nejen navrhli opatření v podobě fotovoltaické elektrárny. Zpracovali jsme také návrh pro konkrétní rozložení panelů na střeše objektu. Přidali jsme návrh konstrukce pro umístění systému. Všechno tak, že z našeho auditu mohl klient přímo vytvořit zadání projektu. Samozřejmostí při našem auditu bylo také zpracování dalších opatření: kogenerační jednotky a výměny vzduchotechniky. A navrhli jsme i alternativní opatření: zelené střechy a využití dešťové vody v objektu. Klient měl díky nám jasno.

Objevíme pro vás příležitosti k úspoře energií a finančnímu zisku.

Objevíme pro vás příležitosti k úspoře energií a finančnímu zisku.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.