Komunitní energetika: Jak bude vypadat v České republice v roce 2024

Jan 2, 2024
10 minut
Po několika odkladech a nedodržení nařízení z Evropské unie, která ukládala zemím povinnost tento zákon implementovat do konce roku 2021, se podaří zákon, který umožní sdílení energie, uvést v platnost v České republice. Komunitní energetika v roce 2024 nabude reálné rozměry díky legislativě platné od 1. 7. 2024. Co od ní můžeme čekat? Na co se musíme připravit?

Jak bude vypadat komunitní energetika v České republice?

Od 1. 1. 2024 je možné zakládat energetické komunity. Od 1. 7. vstupuje v platnost tzv. LEX OZE II, zákon umožňující sdílení energie mezi objekty. To nejdůležitější co zákon obsahuje je samozřejmě to, že přinese možnost sdílení elektřiny a demokratizace nakládání s elektrickou energií, kterou vytvoří vaše obnovitelné zdroje energie. To bude v České republice fungovat dvěma způsoby. A k jedné dokonce nebude potřeba zakládat energetické společenství.

Pro to, abyste si poslali energii vyrobenou ze solárních panelů na vaší chatě do vašeho městského bytu nebude žádné energetické společenství potřeba. Jak to tedy bude fungovat?

Co je to aktivní zákazník?

Tento princip umožní každému vyrábět si elektřinu na jedné nemovitosti a využívat ji v jiné nemovitosti na území České republiky.

Aktivní zákazník, tak může sdílet vyrobenou elektřinu s využitím distribuční sítě do jiného předávacího místa výrobce, nejvýše do 10 předávacích míst jiných zákazníků bez nutnosti zakládat energetické společenství.

Co jsou to energetická společenství?

Energetické společenství bude určené pro sdílení energií v rámci větších skupin. Konkrétně podle zákona půjde až o 1000 členů. Ti mezi sebou budou moci sdílet energie, které vyrobí ze společných výroben.

Kdo se může stát členem energetického společenství?

Členem energetického společenství se může stát obec, ale i firma ve vlastnictví obce, nebo pod její správou. Občané, tedy fyzické osoby v podobě domácností. A také se členem může stát právnická osoba, která splňuje kritéria malého podniku tj. firmy do maximálně 49 zaměstnanců, s obratem, který nepřesahuje více než 2 miliony EUR.

Jak vzniká energetické společenství?

Zřízení právní osoby pro toto společenství může být poměrně snadné. Klíčovým bodem je založit právnickou osobu, družstvo, nebo spolek a zaregistrovat se u ERÚ (Energetického regulačního úřadu). Dále si tato právnická osoba nadefinuje, jak se bude elektřina dělit mezi členy, vytvořit tzv. alokační klíč. Společenství může stanovit spravedlivý podíl pro každého, například procentuální rozdělení z celkové produkce, nebo dokonce konkrétní množství elektřiny pro každého člena.

Zároveň bude zapotřebí zaregistrovat společenství v Elektroenergetickém datovém centru (EDC), které bude předávat informace o spotřebách a přetocích energie ve vašem společenství vašemu dodavateli energie.

Na zřízení energetického společenství existuje dotační titul

K založení energetického společenství můžete využít také výzvu č. 7/2023: Zakládání energetických společenství z Národního plánu obnovy. A získat tak dotační podporu do 3 milionů korun na zpracování potřebných technických, ekonomických a právních podkladových materiálů, nezbytných pro vznik a efektivní fungování energetického společenství.

Jak lze vstoupit do energetického společenství?

Proces přístupu k tomuto společenství by měl být co nejvíce zjednodušený, s minimálními administrativními nároky. Bude vyžadována registrace a přijetí určitých podmínek stanovených daným společenstvím.

Vstup do energetického společenství je otevřený všem, kteří splňují stanovené podmínky, a nezáleží na tom, zda je to domácnost, obec nebo firma. V případě, že někdo vyhovuje těmto podmínkám, může se stát členem energetického společenství.

Půjde z energetického společenství vystoupit?

Ano, odstoupení by mělo být jednoduché a bez zbytečných omezení. Případné podmínky, například ohledně doby, po které je nutné být členem společenství před odstoupením, by měly být zváženy společenstvím tak, aby byly vhodné a férové pro všechny zúčastněné strany.

Jak bude takové energetické společenství fungovat?

Bude to fungovat tak, že vám, jako členovi společenství dorazí faktura od dodavatele elektřiny, kde uvidíte, kolik elektřiny jste za rok spotřebovali. Dodavatel vám také sdělí, kolik elektřiny bylo dodáno od energetického společenství a za jakou cenu. To znamená, že zaplatíte jen za tu elektřinu, kterou vám opravdu dodal váš dodavatel.

Můžeme si to představit na jednoduchém příkladu: Jste členem energetického společenství. Váš dodavatel energie (např. ČEZ, EON, PRE) vám dodal 200 kilowattů elektřiny. V rámci energetického společenství máte dohodu, že každý z vás dostane 50 kilowattů z energie, kterou vyrobily obnovitelné zdroje energie vlastněné a provozované energetickým společenstvím. To znamená, že z 200 kilowattů energie, které vám dodavatel poslal, vám skutečně dodává jen 150 killowattů. Zbylých 50 kilowattů energie jste získali z obnovitelných zdrojů energie z vašeho energetického společnství.

Jednoduše řečeno, vaše podniková hala s fotovoltaikou by se stala součástí společenství. Pokud vaše výroba elektřiny přesáhne vaši spotřebu, přebytek se prodá do virtuálního společenství. Naopak, když vaše spotřeba přesahuje výrobu, můžete si elektřinu odkoupit z téhož společenství.

Co je to Energetické datové centrum?

Aby se toto sdílení dat o elektřině uskutečnilo, bude nově vytvořena instituce - energetické datové centrum. To bude v pravidelných intervalech, každých 15 minut, shromažďovat a sdílet informace o dodávkách elektřiny mezi jednotlivými subjekty. Celý proces bude průběžný, nikoliv nárazový.

Chcete se připravit na komunitní energetiku? Nechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Chcete se připravit na komunitní energetiku? Nechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.