Solární baroni jsou už mimo hru. Fotovoltaika je teď opravdu čistá

V české energetice existuje snad jen jediná oblast, která má horší reputaci než fotovoltaika – dotace na fotovoltaiku. To je však ohromná škoda. Fotovoltaika (FVE) je jeden z nejčistších zdrojů energie, který má podle mě velkou budoucnost a zaslouží si podporu.

Jak to vlastně bylo s FVE projekty?


Kolem roku 2010 bylo FVE opravdu výnosný byznys. Pokud jste v tom uměli chodit. Kdo nezná pojem solární baron, ať první hodí panelem. Koupili jste tehdy pole, obratně ho vyjmuli ze zemědělského půdního fondu, pořídili panely a připojili je do sítě. Kouzlo bylo v tom, že stát garantoval výkup elektřiny za hodně pokřivenou cenu. Vyplatilo se jet na kvantitu, zabírat kvalitní ornici a inkasovat platby z veřejné kasy. Člověk tahle zvěrstva viděl všude možně.

Dnes máme ale rok 2020 a solární baroni už reálně dopanovali. Zůstává po nich bohužel pachuť, co kazí jméno snad všem obnovitelným zdrojům. A přitom se teď hraje podle mnohem spravedlivějších pravidel. Dotace na fotovoltaiku jsou pořád vysoké, klidně i 70 %. Ale podporu získáte pouze na pořízení FVE, a to ještě pouze při instalacích na střeše budovy:

- platí to pro firmy(OPPIK/OPTAK),  

- města (OPŽP), 

- firmy i města(Modernizační fond) 

- nebo pro nás, obyčejné Španihely nebo Nováky, co si chtějí přidat panel na dům nebo na chalupu (Nová zelená úsporám). 

Jak to vypadá dnes?

Díky tomu dotace fungují tak, jak by měly. Ne jako cíl, ale jako nástroj na zkrácení návratnosti investice. To je přístup, který je přesně podle gusta PKV. Fotovoltaika je proto zajímavá pro firmy, starosty a lidi, kteří mají volné prostory a chtějí si vyrábět elektřinu hlavně pro sebe. Když jim něco zbyde, tak to prodají za tržní cenu.

‍Mám radost, že se změnou pravidel se podvodníci přesunuli jinam a nekazí dál pověst obnovitelným zdrojům. A ještě lepší je, že se s pomocí FVE učíme smysluplně využívat střechy domů nebo skladů kolem dálnic. Fotovoltaika je správný směr a k jejímu rozmachu pomáhají dobře nastavené mantinely. Teď jí ještě vrátit zkaženou reputaci. Snad jsem s tím trochu pomohl.

Co vy? Taky vás trápí, že má solární energie v Česku špatnou pověst? Setkáváte i s jinými energetickými mýty? Budu rád za tip. Pomůžu vám energetické mýty a polopravdy vyvracet.

Zajímá vás téma managementu udržitelnosti, ESG a energetických úspor?

Zaregistrujte se do našeho newsletteru, kde o těchto tématech píšeme víc!


Jiří Španihel
Technický ředitel
Spojit se na LinkedIn

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.