Zateplením domu nebo školy rozhodně nemáte hotovo...

Pamatuju si několik bytů a školních tříd, kde šlo v lednu sedět u okna jenom v čepici. Okna bez těsnění, parapet bez izolace, pořádně tam táhlo. Naštěstí dobu ledovou vystřídala doba zateplení a plastových oken, takže je už všechno vyřešené. No, ne tak docela – jedná se o další energetický mýtus.

Zatepleno! Co teď?

Když zateplíte dům, chalupu nebo školu pořádnou izolací a vyměníte okna, nebude vám unikat teplo. To je fajn, aspoň netopíte pánubohu do oken a nevyděsí vás faktura, co přijde po topné sezóně. Jenže tímhle zásahem odstraníte škvíry, které zajišťovaly větrání místností. Díky takovým netěsnostem se uvnitř nevytvářely plísně a vy jste nemuseli lapat po čerstvém vzduchu. Je tedy důležité udělat i druhý krok. Větrat. Pokud si starosta školu dobře vytrénuje, tak tam větrají efektivně, tj.:

- nárazově 

- a intenzivně. 

Prostě žádná otevřená ventilačka, ale okna dokořán, rychle vyměnit vzduch a pak zpátky k deskriptivní geometrii. Jenže takhle snadno to obvykle nefunguje. Ve škole se nevětrá, rohy plesniví a žáci se kvůli vyšší koncentraci CO2 hůř soustředí.

Místo větrání raději rekuperaci!

Asi jste sami zažili bitvu teplo vs. vzduch. Proto se mi líbí rekuperace, nebo taky řízená vzduchotechnika. Děti sedí ve třídě, učitel učí a čidla hlídají hladinu CO2. Když koncentrace překročí zdravou hranici, vyšlou čidla signál a místnost se vyvětrá. A proběhne to tak chytře, že odpadním vzduchem ve výměníku ohřejete studený čerstvý vzduch zvenku. Díky tomu: 

- snížíte výdaje za energie, 

- uhlíkovou stopu 

- a nepřijdete o komfort 21. století. 

Není to žádné sci-fi, nejsou to investice za desítky milionů korun. Je to chytře vyřešený druhý krok při rekonstrukci domu, do kterého táhne. Druhý krok, bez kterého ten první nemá takový efekt. Taky věříte rekuperaci? Jaké jsou vaše zkušenosti s větráním nebo vysedáváním ve třídě v lavici u okna?  

V PKV jsme se rozhodli pro vyvracení “energomýtů”. Mrkněte, jak je to s dotacemi na FVE. A klidně mi napište i další energetické mýty, se kterými se setkáváte. Rád je pomůžu uvést na pravou míru.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.