Energetický management: nezbytný krok k udržitelnosti

May 25, 2023
5 minut čtení
Hledáte způsob, jak efektivně řídit a kontrolovat spotřeby energie? Energetický management je pro mnohé firmy klíčovým aspektem pro úspěšné a udržitelné podnikání. Připravili jsme pro vás článek, kde se podíváme jak vám software umožní sledovat a optimalizovat spotřebu energie ve vaší firmě.

Co je energetický management online?

Systém pro strategické řízení a rozvoj energetiky. Nástroj, který spojuje know-how energetických odborníků a špičkových IT specialistů. Konkrétnější obraz možná získáte přirovnáním energetického managementu k chytré domácnosti. V základu stojí inteligentní senzory umístěné na měřidlech vody, elektřiny, plynu, nebo jiných médií. Ty sbírají v pravidelných intervalech data o spotřebách a posílají je do aplikace.

V aplikaci je potom pohodlně sledujete a srovnáváte – k dispozici máte grafy, jednoduché nástěnky i přehledné reporty. Tedy vše, co potřebujete pro efektivní monitorování, plánování energetických úspor, vytváření dlouhodobých strategií a pokročilé řízení firemních nákladů. Pomocí těchto nástrojů na první pohled například vidíte, na kolik vás vyjde provoz výrobních strojů, chladících boxů, nebo firemní vzduchotechniky. Díky online přehledu také dokážete odhalit například úniky vody během pár minut.

Sledování spotřeby je jenom začátek

Říkáte si, že to přeci není nic nového? Možná máte pravdu. Z naší zkušenosti to je tak, že někdo je dlouhé roky zvyklý obíhat firemní měřáky a hodnoty zapisovat do excelové tabulky. Jiný se o spotřeby energie nestará vůbec. Klíčová je v tomto ohledu jedna zásadní věc - automatizace.

Data v případě kvalitních systémů dlouhodobě sbíráte v reálném čase a s jistotou toho, že v jejich zápisech nebude žádná chyba. A co je nejdůležitější - dále s nimi efektivně pracujete.

Výsledkem mohou být především:

Kompletní digitalizace firemní energetiky: všechna data o dodavatelích, spotřebě, fakturách, odběrných místech i pokutách najdete v jednom systému. Některá řešení na trhu navíc nabízí třeba i nástroje strojového čtení faktur, což vám šetří další čas i starosti.

Podklady pro plánování snížení spotřeby: systém data analyzuje a vy objevíte slabé i silné stránky hospodaření s energiemi vašich provozů. Na základě srovnání budete vědět, kolik vám uspoří snížení vnitřní teploty o dva stupně, nebo jak optimalizovat svícení. Díky tomu vytvoříte efektivní strategii modernizace energetiky. Důležitá je uživatelská přívětivost a jednoduchost daného systému, abyste se v něm dokázali orientovat a interpretovat data.

Vytváření reportů: z analýz vytvoříte reporty potřebné pro firemní cíle, zelené bondy, dotace, ESG agendu či financování projektů během několika kliknutí. To se může týkat třeba i reportingu nákladů a emisí podle odběrných míst nebo dodavatelů. Efektivní řízení energetiky a udržitelnosti v jednom nástroji.

Přehled nad uhlíkovou stopou: systémy chytrého energetického managementu se zabývají i tím, jak vaše emise nejenom sledovat, ale díky strojovému učení je i účelně minimalizovat. To je obzvláště důležité i s ohledem na povinný ESG reporting a navazující regulace, které se kvůli provázanosti dodavatelského řetězce pravděpodobně nevyhnou ani vám.

Podle čeho vybrat chytrý energetický management?

Energetika pravděpodobně nebude váš hlavní obor nebo specializace. Moderní systémy pro energetický management by proto měly splňovat tato základní kritéria:

  • Být co nejjednodušší a uživatelsky přívětivé.
  • Pracovat s co nejširší škálou energetických dat - od spotřeb, přes výdaje, interpretaci faktur a práci s dalšími dokumenty. Ve hře je samozřejmě i uhlíková stopa a její měření.
  • Převádět komplexní data do snadno pochopitelných vizualizací.
  • Umět posílat notifikace při překročení spotřeby energie.
  • Umět dávat doporučení k opatřením na základě porovnávání energetických dat.

V potaz vezměte i to, jakým způsobem vám celý systém implementují. Pasportizace (neboli osazení) měřáků by měla proběhnout rychle, a to za použití nejmodernějších IoT senzorů, o které se nebudete muset nijak starat.

Pro firmy i obce

Proces řízení energetiky je důležitou součástí úspěšného a udržitelného podnikání. Miliony ročně šetří i městům a veřejným institucím. Jak vidíte sami, tak nezbytným krokem je i zavedení nejvhodnějšího systému pro energetický management. Jeho výběr proto nepodceňte.

Právě pro toto využití jsme vytvořili náš vlastní software Enmon. S ohledem na univerzálnost, jednoduchost. Software navržený energetiky. Potvrzuje to, co svým klientům dlouhodobě říkáme i my - úspory energie a strategie se nejlépe plánují tam, kde je energetika snadno pochopitelná i uchopitelná. Enmon spojuje vše v jedno.

Převeďte svou energetiku do digitální podoby

Převeďte svou energetiku do digitální podoby

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.