Firmám utíká příležitost postavit fotovoltaiku v tomto roce

Feb 21, 2024
5 minut
Česká republika bude dovozcem elektrické energie. To je fakt. Podle nedávno vydané studie ČEPS se Česko stane importérem elektrické energie. A podle jednoho ze scénářů nám bude chybět 14 TWh energie. Pro představu - to je roční výroba naší jaderné elektrárny Temelín. Pro nás to znamená zvýšení ceny elektřiny, které vede zvýšení ceny produktů a snížení konkurenceschopnosti.

Jednou z cest, jak toto riziko eliminovat, je zvýšit svoji energetickou soběstačnost pomocí instalace fotovoltaických elektráren. Mají řadu výhod – na rozdíl třeba od větrných elektráren, je to rychle a masově aplikovatelné řešení. A stát je navíc podporuje dotačními tituly. Firmy s touto možností otálejí, nebo dělají v projektech zbytečné chyby.

Pozor, všechna tato témata jsme probrali na našem webináři. Zaregistrujte se na jeho reprízu.

To všechno platí v době, kdy je jasné, že stát chystá do fotovoltaiky pro firmy a obce i jiných obnovitelných zdrojů masivní investice. V tomto roce částkou 10 miliard korun. Možnosti jsou tedy velké, firmy ale pouze pro ty, co začnou rychle jednat. Dotační výzvy jsou nastaveny tak, aby uspěli projekty, které nepodcení přípravu.

Dotační příležitosti pro firmy v roce 2024

Dotační příležitosti pro firmy v roce 2024

Firmy mohou v roce 2024 využít štědré dotační podpory na energetiku, která si klade za úkol snížit nákladovost energií a produkci uhlíkové stopy.

→ Podívejte se na jejich přehled

Naše zkušenost je zkrátka taková, že firmy s přípravou projektů na svůj vlastní zdroj obnovitelné energie otálejí. Čekají na dotační výzvy a pak dohání celý projekt na poslední chvíli. Aktuálně nabízené dotace z Modernizačního fondu běží do konce října a příjem bude spušteň 1.3.2024. Pro získání dotace ale firmy potřebují stavební povolení. Jen jeho vyřízení se může protáhnout. Je proto potřeba začít hned.

U malých fotovoltaik pro rodinné domy teď sledujeme umělý tlak na domácnosti ze strany pochybných společností. U firem tlak není tak moc přítomný, ale u nich je nutnost řešení opravdu urgentní. Změny nejde udělat v řádu několika měsíců, hrozba snížení konkurenceschopnosti je ale už teď aktuální.

Projekty šité horkou jehlou pak nedopadají dobře

Jiný problém se vztahuje k řadě špatně připravených žádostí. Statistiky mluví jasně - velká část fotovoltaik, u kterých byla dotace v posledních letech schválena, kvůli nekvalitní projektové přípravě dodnes nestojí a část ani nikdy nebude. Konkrétně do Národního plánu obnovy se v roce 2022 přihlásily projekty, jejichž výkon měl činit kolem 900 MWp. Nicméně v průběhu posledních dvou let vzniklo pro komerční a veřejnou sféru ani ne 300 MWp instalací.

Jak se tedy připravit správně?

Vždy je zásadní udělat nejdřív technicko-ekonomickou studii. Tedy návrh, jak by se elektrárna na místě konkrétně měla postavit. Důležitá otázka také je, pokud plánujete fotovoltaiku na střechu, zda ji střecha unese, a sjednat si kvalitní stavební povolení. Velmi důležité je dnes téma, zda získáte připojení do distribuční sítě, na které se také čeká několik měsíců.

V projektech jsme pro firmy strategický partner, který zaštiťuje všechny zmíněné kroky. A v praxi se setkáváme s problémy, které firmy brzdí v rozvoji energetické soběstačnosti: nedořešené přetoky energie, nezpracované studie, špatně zpracované statické posudky apod. U projektů šitých horkou jehlou pak tyto problémy mohou zákazníka připravit o několik stovek tisíc v lepším případě.

Připravujte se s námi. Naše postupy jsou prověřeny léty praxe a na největších fotovoltaických elektrárnách v Česku. Proto dokážeme klientům připravit všechny potřebné kroky, tak aby následná stavba fotovoltaické elektrárny probíhala hladce.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.