Z akademické lavice na strojní fakultě až k rozvoji školení pro lídry v energetice.

Mar 4, 2024
6 minut
Jak vypadá onboarding PKV po technické stránce, na co byste se měli připravit a bez čeho se při nástupu neobejdete. Čtěte více.

Školitelka je dost unikátní role, jsi u nástupu každého nováčka. Jak se k ní dostala?

Původně jsem měla nastoupit na úplně jinou pozici. Během pohovoru jsme ale zjistili, že bych se mohla uplatnit právě jako školitelka PKV. To mě lákalo.

Právě jsem dokončila svůj doktorát na Fakultě strojního inženýrství. Oslovilo mě propojení energetiky s výukou, což byla oblast velmi podobná té, které jsem se věnovala během svého doktorandského studia. Navíc jsem chtěla zůstat v technickém oboru.

Eva Konečná, školitelka PKV

Jak pod tebou technická část onboardingu probíhá?

V PKV je proces onboardingu velmi individuální, ale obvykle se skládá ze dvou hlavních částí: technické a produktové. První ale každého seznamuji s naším interním systémem QI a fungováním na macOS.

Následně probíhá produktové školení, které trvá obvykle 14 dní až 3 týdny a je přizpůsobeno konkrétní pozici a produktům, se kterými nováček bude pracovat. Obsah školení pečlivě vybíráme podle potřeb a kritérií jednotlivců společně s jeho nadřízeným 📚. V této části zohledňuji jeho vzdělání, zkušenosti a úroveň zvládnutí vstupních úkolů.

Je to pro lidi z technických škol jednodušší?

Samozřejmě. Nicméně jsou mezi námi i kolegové bez strojního nebo stavebního zaměření. Třeba z fakulty chemické z VUT nebo Mendelovy univerzity.

Existují nějaká vstupní kritéria?

Pokud nemá uchazeč předchozí zkušenosti ze stavebky nebo strojárny, je klíčové, aby měl technické myšlení a chuť se učit. Zbylé technické znalosti jsem ho schopna doučit během krátké doby, pokud je uchazeč ochoten se učit. Bez vnitřní motivace ke studiu a osobnímu rozvoji je to dost obtížné.

Vzdělávací portál na Intrawebu PKV

Jak nováčkům efektivně předáváš tolik informací?

Produktová školení jsou náročná, ale efektivní. Využívám kombinaci cvičení, úkolů, školících videí a dokumentů, které mají k dispozici online na jednom místě - na našem vlastním Intrawebu 🌐.

Každý má svůj školicí harmonogram. Poskytuji jim průběžnou zpětnou vazbu a individuální pomoc. Školení je tak trochu jako malý inkubátor. Nováčci postupně rozvíjejí své dovednosti a jsou během 3 týdnů plně připraveni na práci s produkty 👌.

Část vzdělávání je formou školících videí, cvičných úkolů i dokumentů (Intraweb PKV)

Narazíš už během onboardingu na nějaký talent?

Rozhodně ano. Ten poznám už během cvičných úkolů, které jsou součástí školení. Průběžně tyto úkoly hodnotím - na nich jsem schopná rozpoznat potenciál lidí. Odhadem je to zhruba 1 člověk z každých 15 až 20. To ale neznamená, že to ostatní nedoženou díky školení, cvičným úkolům a praxi.

Máš pro nově nastupující nějaký TIP?

  • Buďte aktivní a zvídaví
  • Nebojte se dělat chyby
  • Buďte otevření novým informacím i zkušenostem
  • Naslouchejte

Co tě v práci motivuje?

Vidět pokrok nových kolegů. Když vidím někoho, kdo před dvěma týdny neměl žádné znalosti o fotovoltaice nebo o průkazech a nyní je schopen dokončit produkt pro klienta, to mě opravdu potěší.

Ale stejně tak mě těší vidět, jak se informace, které jim předám během školení, úspěšně aplikují do praxe ⚡️. Ukáže se, že skutečně naslouchají.

Láká vás zaměstnání v energetice? Podívejte se na nově otevřené pozice.

Láká vás zaměstnání v energetice? Podívejte se na nově otevřené pozice.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.