Z šablon v Excelu až po data management v Pythonu.

Mar 4, 2024
6 minut
Stagnace je smrt, tvrdí náš kolega Martin Myška, specialista na automatizace. Prošel si v PKV několika pozicemi a našel se v programování. Teď šetří kolegům čas i práci.

Jak ses v PKV dostal až na pozici specialisty automatizací?

Jsem součástí PKV už skoro 4 roky. Moje cesta začala na pozici technického specialisty, kdy jsem si právě dokončoval studium Energetického inženýrství na FSI 🛠️. Práce v PKV mi přišla jako skvělá příležitost, jak propojit teorii se skutečnou praxí a zároveň to byla moje první vážnější práce.

Zpočátku jsem k úkolům přistupoval s velkým respektem. Každý den byl plný nových výzev a příležitostí k učení. Postupem času jsem si ale osvojil dovednosti natolik, že se práce stala rutinou.

V tu chvíli jsem si uvědomil, že potřebuji změnu.

A hlavně nové výzvy. Uvědomil jsem si, že to je to, co mě nejvíce motivuje a žene vpřed. To mě přivedlo až na cestu k automatizaci. V těch jsem našel novou příležitost.

Martin Myška, Výzkum a vývoj v PKV

Jak se dostane člověk od Excelu až až k programování?

Začínal jsem s vývojem našich dokumentů - produktů. Vyvíjel jsem šablonu tak, abych s ní byl sám spokojený a měl s ní co nejméně “opičí”, opakující se práce. Brzy jsem přišel do bodu, kdy už mě v Excelu nic nepřekvapilo. Každý nový úkol byl jen další variací na téma, které jsem už znal a já chtěl více.

Rozhodl jsem se vykročit z komfortní zóny a ponořil se do programování. Mým prvním krokem byl Visual Basic - to bylo jako otevřít nové dveře do neznámého. Po prvních několika řádcích kódu jsem poznal sílu programovacího jazyka, a to mě ohromilo.

Naučil ses sám programovat nebo ti PKV dopomohlo skrze školení?

Vždycky to byla kombinace školení od PKV a samostudia 📚. Iniciativa šla ale z mojí strany, sám jsem si prvně vyzkoušel pár věcí a zkoušel je implementovat do firmy. S vedoucím jsme probrali vizi, a pak už jsme se společně pobavili o možnostech školení, které šly zařídit poměrně jednoduše.

Z kurzů, které mi umožnila firma, a posunuly mě dále jsem byl na Visual Basic, pokračoval na Power App a Python👨🏼‍💻. To bylo přeci jen daleko efektivnější a užitečnější, než sledovat na YouTube videa s Indy (smích).

Pro mě jsou ale velkým přínosem ve vzdělávání samotní kolegové. Od těch jsem se dost naučil a pořád učím. Holky, co přišly nedávno - Lucia i Adel, mají obrovské knowhow i spektrum informací. Týmová spolupráce je teď nenahraditelná, projekty se hýbou rychleji.

Vlastní chuť posouvat věci dále dovedla Martina od Excel až k programování v Pythonu

Co teď, co tě momentálně motivuje?

Nerad bych někoho citoval, ale jsem toho názoru, že stagnace je smrt. Člověk se pořád potřebuje někam posouvat. Chci za sebou vidět osobní vývoj i dobře odvedenou práci.

V PKV jsem dostal šanci rozvíjet své dovednosti v oblasti, která mě fascinuje, a to mě denně naplňuje novou energií a nadšením pro práci, kterou dělám. I proto už mám na tento rok naplánované další školení 💪. Osobně se chci doučit SQL a posunout v Pythonu.

Můžu pomoct lidem, které běžně potkávám na chodbě.

Motivace vidím i v dokončených projektech, které mají dopad. Ty děláme hlavně pro kolegy uvnitř firmy, a vidět na nich, že jim to alespoň trochu ulehčí život, je pro mě dost velkou motivací.

Zaujal vás Martinův růst? Příště to můžete být vy.

Zaujal vás Martinův růst? Příště to můžete být vy.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.