Fotovoltaika a stavební povolení: Jaké dokumenty potřebujete

Apr 12, 2024
6 minut
Pokud jste se rozhodli investovat do fotovoltaiky, získání stavebního povolení je jeden z kroků, kterému se při větším projektu pravděpodobně nevyhnete. Než ale podáte žádost o jeho vyřízení, musíte mít připravenou řadu dokumentů a prokázat shodu s příslušnými předpisy. Ale žádný strach, se získáním povolení a důkladnou přípravou projektu, vám stejně pomůže váš projektový manažer.

Kdy potřebujete stavební povolení pro fotovoltaiku?

Stavební povolení pro vaši fotovoltaickou elektrárnu je nutné, pokud je její výkon vyšší než 50 kWp. Samozřejmě existují výjimky u menších projektů, kde se stavební povolení také vyžaduje. U menších projektů byste měli zbystřit, pokud:

  • instalací fotovoltaiky zasahujete do nosných konstrukcí stavby,
  • měníte způsob užívání stavby,
  • váš projekt vyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí,
  • nesplňujete podmínky požární bezpečnosti,
  • provádíte stavební úpravy na stavbě, která je kulturní památkou.

Takže pokud máte v plánu projekt fotovoltaiky, kde je přibližně 111 a více fotovoltaických panelů (zhruba odpovídá výkonu 50 kWp), stavební povolení budete potřebovat.

Máme vlastní tým projektantů fotovoltaických elektráren, techniků, energetiků a dotačních specialistů, kteří vás provedou celým projektem.

Pomůžeme vám začít

Žádost o stavební povolení na fotovoltaické elektrárny

Jestliže má být vaše solární elektrárna brzy na střeše, jako první byste měli s vaším projektovým manažerem sesbírat potřebné podklady a podat žádost o stavební povolení.

K žádosti je třeba přiložit projektovou dokumentaci, která musí odpovídat stavebním normám a energetickým standardům. Dokumentace obsahuje technické, konstrukční řešení i umístění fotovoltaického systému, včetně integrace do stávajících distribučních sítí.

Každá stavba fotovoltaické elektrárny má svá specifika, ale obecně se neobejdete bez:

  • průvodní zprávy,
  • souhrnné technické zprávy,
  • požárně-bezpečnostního řešení,
  • statického posouzení,
  • situačních výkresů a dokumentace objektů či zařízení.

Dobrá zpráva je, že všechny zmíněné podklady za vás posbírá projektant. Více-méně jediné, co po vás bude potřebovat, je vaše součinnost a stanoviska dotčených orgánů státní správy. Takže zjednodušeně stanovisko hasičského záchranného sboru, Krajské hygienické stanice, případně stanoviska územního plánování nebo životního prostředí. A na stavební úřad potřebujete doložit smlouvu o připojení výrobny k distribuční síti.

Samozřejmě zde hraje roli i umístění fotovoltaické elektrárny. Může se stát, že některé ze zmíněných stanovisek nebudete potřebovat, nebo naopak jich budete potřebovat více.

Pokud bude třeba vaše fotovoltaika bude umístěna poblíž silnice, železnice, v památkové oblasti nebo dokonce blízko letiště, je potřeba získat stanoviska od dalších úřadů - například ředitelství silnic a dálnic nebo odborů památkové péče. Je tedy dobré být připraven na různé aspekty, které mohou ovlivnit umístění vašeho vlastního zdroje elektrické energie.

Připravíme pro vás studii ekonomické vhodnosti projektu, celkovou cenu investice, spočítáme návratnost a získáme vyrozumění od hasičů či úřadů.

Nezůstávejte u teorie, pojďte se o vašem projektu bavit

Důkladná příprava dokumentace je pro váš úspěch klíčová

Přípravu dokumentace pro podání žádosti o stavební povolení fotovoltaické elektrárny, se nevyplácí podceňovat. Váš záměr musí být prezentován komplexně, zahrnovat technické specifikace, vizualizace a přesné určení lokality. Součástí musí být také analýza stínění, výkonnostní propočty a harmonogram připojení k energetické síti. Dokumentace tvoří základ pro posouzení souladu s právními předpisy a pro úspěšné schválení projektu.

Příprava projektu sehrála důležitou roli u fotovoltaiky pro ZDR Investments. Díky tomu jsme předešli budoucím potížím v pokročilejší fázi projektů a zamezili tak přebytečným investicím.

Přečtěte si celý článek

Za jak dlouho je stavební povolení pro fotovoltaiku vyřízeno?

Obvyklá doba vyřízení není pevně stanovena. V praxi však předpokládejte minimálně tři až šest měsíců.

Délka procesu vyřízení stavebního povolení pro jednotlivé fotovoltaické elektrárny, se může výrazně lišit. Záleží na mnoha faktorech, jako jsou rozsah a specifika projektu, efektivita komunikace s úřady a rychlost poskytnutí všech potřebných dokumentů.

Právě proto je zásadní začít s vaším projektem brzy, abyste se po schválení povolení mohli pustit do instalace fotovoltaické elektrárny.

Po celou dobu stojíme na vaší straně a konzultujeme správné kroky v projektu tak, aby byl průběh i výsledek perfektní. Navíc komunikaci s úřady s vaší součinností bereme na sebe. Váš projekt bude schválený v co nejkratší možné době a nic nebude bránit provedení stavby.

Nechte nám na sebe kontakt

Jak zapadá získání stavebního povolení do harmonogramu celého projektu fotovoltaiky?

Na to vám odpoví Patrik, náš projektový manažer, který má bohaté zkušenosti s projekty fotovoltaiky pro firmy, města i obce.

S našimi klienty projekt fotovoltaiky začínáme vždy vypracováním technicko-ekonomické studie. Je to dokument, kde velmi podrobně navrhneme řešení projektu, které je pro klienta nejvhodnější. Jako klient máte pak jasno, kolik vaše fotovoltaika bude vyrábět, jaké je technické řešení a kde bude umístěna, ale také za jak dlouho se vám investice vrátí.

Z vlastní zkušenosti pak doporučuji u střešních instalací pokračovat zpracováním statického posouzení, ještě před zpracováním projektové dokumentace. Protože pokud vám nevyjde statika, výrazně to ovlivní průběh celého projektu. Někteří klienti se dokonce rozhodnou projekt vůbec nerealizovat, protože je potřeba provést rozsáhlé stavební úpravy. Zpracovaná projektová dokumentace pro ně pak postrádá smysl.

Patrik Elbl, PKV

Projektový Manažer

Obecně pak následují další kroky, jako:

  • zajištění požárně bezpečnostního řešení,
  • vypracování jednopólového schéma,
  • zajištění připojení k distribuční síti,
  • vypracování projektové dokumentace,
  • položkový rozpočet a energetický posudek.

Poté můžeme začít s žádostí o stavební povolení a pokračovat s žádostí o dotace či výběrem realizační firmy – viz celý harmonogram přípravy projektu fotovoltaické elektrárny.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Uvažujete o vlastní fotovoltaické elektrárně? Nechte nám na sebe kontakt. Pomůžeme vám začít.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.