Energetická soběstačnost: Pět kroků pro nezávislou firemní energetiku

Cena elektřiny v posledních měsících na burzách klesá. Na první pohled dobré zprávy. Máme ale vyhráno? Krize je stále tady. Při podcenění další přípravy firmy mohou trpět ještě více. Nejefektivnější řešení? Stát se nezávislými na státu i politických jevech. Jak? Investujte do úspor energie. Budete vědět nejenom to, čím a za kolik topit zítra, ale především za rok, za dva, za 15 let. Krize ani drahá elektřina vám proto nebudou dělat vrásky na čele. Kde začít?

Krok 1: Vypracujte si energetický audit

Díky energetickému auditu budovy, nebo celého areálu se jasně a srozumitelně dozvíte, co, kdy, jak, proč a za kolik je potřeba udělat. Takovým způsobem, abyste do pěti let snížili energetickou náročnost budovy, nebo pokryli třetinu roční spotřeby z obnovitelných zdrojů. Zpracování energetického auditu vám pomůže nastavit reálné cíle a vytvořit strategii. To jsou základy, které vám pomohou nastavit strategické pojetí energetických úspor.

Energetický audit vám úplně navrhne konkrétní podobu úsporných, investičních a jiných opatření přímo na míru. V dalším kroku můžete srovnávat jejich návratnost, ceny či úsporu. Jednotlivé projekty na sebe navíc vzájemně navazují a vytváří ucelený ekosystém, propojenou síť, kterou dotváříte podle aktuální potřeby i situace na trhu.

Co když chci audit nebo analýzu úspor na více budov, nebo celou pobočku? Je to problém?

Ani v nejmenším. To nejlépe ilustrujme na příkladu našeho klienta - když jsme za pouhé tři měsíce zvládli zpracovat energetický audit pro 225 poboček drogerie dm, tak zvládneme zauditovat cokoliv.

Krok 2: Monitorujte spotřebu energie

Máte zpracovaný audit? Perfektní. Strategie je na světě.

Poskytuje vám to komplexní přehled o tom, co se děje v podniku? Ne, spíše jde o statický pohled na data, podobně jako účetní závěrka s doporučením od auditora. Účetní uzávěrkou, kterou děláte jednou za rok, firmu neřídíte. Řídíte se průběžnými údaji na týdenní, měsíční a kvartální bázi. K firemní energetice je potřeba přistupovat obdobně.

Monitorování spotřeby energie v reálném čase vám dá hned několik klíčových výhod:

  • identifikujete a odstraníte slabá místa, která plýtvají energií a vás můžou stát i miliony ročně,
  • díky anomáliím ve spotřebě dokážete předvídat případné poruchy strojů ještě předtím, než k nim vůbec dojde,
  • z dat o spotřebách můžete vytvářet podrobné reporty a z nich pragmaticky a racionálně plánovat další energetická opatření.

Jak digitalizovat energetiku?

Investujte do online systému pro energetický management. IoT komunikaci mezi chytrými senzory na měřácích a cloudovým řešením zaštiťuje přehledná aplikace, která vytváří přehledy a grafy na dvě kliknutí. Zkuste třeba Enmon, který je v tomto ohledu stabilní jedničkou na trhu.

Krok 3: Snižte energetickou náročnost provozu

Měříte energie a sbíráte data neustále? Tak jdeme na další krok.

S největší pravděpodobností bude počítat s výměnou izolace stěn a oken, stejně jako optimalizací systému pro vytápění a chlazení. To není žádným překvapením. V neefektivním vytápění totiž můžete “propálit” až polovinu celkových energetických nákladů. V dobře zateplené budově se navíc teplo dobře drží, takže nároky na vytápění klesají o to víc.

Snížením energetické náročnosti objektu šetříte spoustu peněz a životní prostředí. V případě, že budete instalovat vlastní zdroj energie (třeba fotovoltaiku), tak jím v energeticky optimalizované budově navíc pokryjete větší část spotřeby. Vidíte tu vzájemnou provázanost?

O kolik lze reálně snížit energetickou náročnost provozů?

Tuto otázku si pokládala i Hoštická a.s., největší zemědělec a výrobce strojů v Moravskoslezském regionu. Po zateplení budovy a výměně světel, oken i dveří klesla vypočtená energetická náročnost objektu o skvělých 80 %.

Tím začala dávat o to větší smysl i nová fotovoltaika, kterou jsme společně s těmito opatřeními projektovali. Při stejném výkonu totiž pokryla vyšší část spotřeby.

Přečtěte si naši případovou studii.

Krok 4: Instalujte vlastní zdroj energie

Vlastní zdroj energie snižuje celkové náklady na provoz, buduje nezávislost na státu a aktuální politické situaci a otevírá nové možnosti, ať už v rámci komunitní energetiky, nebo lepšího ESG skóre. V řeči čísel se jedná o milionové úspory a zisk, které můžete navíc investovat do dalších energetických opatření.

Jaké jsou nejoblíbenější varianty vlastních zdrojů energie?

Obnovitelné zdroje energie

Nejčastější variantou jsou fotovoltaické elektrárny, které jsou takřka bezúdržbové a navíc je můžete postavit víceméně kamkoliv. Na střechu i brownfield, zemi i vodu. I proto fotovoltaika zažívá obrovský boom - a není se čemu divit.

Například o fotovoltaikách na vodě se více dočtete zde.

Tepelná čerpadla

Velkou část tepla potřebného k vytápění získáte zdarma ze vzduchu, případně můžete čerpadlo kombinovat s fotovoltaikou. Náklady na topení, chlazení a ohřev vody snížíte až o 75 %.

Krok 5: Optimalizujte procesy a řiďte rizika

Data a přehled o energetice využijte i při neinvestičních opatřeních. Při řízení rizik budete schopni lépe předvídat dopady měnících se cen energie, přerušení dodávek nebo změnu v právních předpisech. A vypracovat potřebné plány, které vám pomohou se novým změnám včas přizpůsobit, a to bez znatelných ztrát.

Jaké procesy optimalizovat jako první?

Nejjednodušší způsob je zaškolení zaměstnanců ohledně toho, jak mají správně a efektivně využívat zařízení a energie. Vypínají při odchodu domů počítače? Zhasínají světla? I to se dozvíte v Enmonu. Pokud je to něco, co má znatelný dopad na celkovou spotřebu, tak uvažujte například o vytvoření interních standardů a postupů pro úsporné a efektivní hospodaření s energiemi.

Bonus: Nezapomínejte na udržitelnost

S energetickou soběstačností přichází jeden zásadní benefit, který je důležitý nejenom pro životní prostředí - snižování uhlíkové stopy. Při správně uchopené energetice se jedná o stovky až tisíce tun CO2 ročně, které můžete proměnit v několik výhod pro váš byznys a stát se ještě soběstačnějšími:

  • s nastupující érou povinného ESG reportingu získáte lepší úvěry, přilákáte nové investory a oslovíte další potenciální zákazníky,
  • včas se připravíte na budoucí opatření, která budou nuceně vymáhat to, aby byl váš podnik do roku 2050 uhlíkově neutrální (v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu),
  • jedná se o marketingově atraktivní téma, které můžete dál zpeněžit.

Jste připraveni udělat první krok? Máte jakékoliv otázky? Nebo sháníte energetického specialistu, který vás celým procesem provede od jedničky do pětky?

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.